Arheologii au descoperit o mănăstire din perioada bizantină în Negevul de Nord: detalii despre viața monahilor în deșert

Un raport al Autorității Antichităților din Israel detaliază descoperirea unei mănăstiri și a unei case de țărani din perioada bizantină, bine conservate, în apropiere de Giv‘ot Bar, la nord de Beersheba. Cercetările au fost consemnate în perioada săpăturilor de la Naḥal Peḥar și oferă detalii prețioase privind viața monahilor în Negevul de Nord.

Locul găsit deține mozaicuri și rămășițe de mobilier, fiind abandonat în tranziția spre perioada islamică timpurie (secolele VI–VII d.Hr.).

„Mănăstirea a fost bine conservată, atestând o dovadă a vieții de zi cu zi a monahilor din Negev în perioada bizantină. Era pavată cu mozaicuri realizate prost, probabil așezate chiar de către monahi”, a declarat arheologul Nir-Shimshon Paran.

„Cele mai multe dintre descoperirile din mănăstire au fost descoperite pe etaje, atestând abandonul ordonat la sfârşitul perioadei bizantine sau începutul perioadei omeiade. Este posibil ca mănăstirea să fi fost abandonată în tranziția către perioada islamică timpurie din cauza unei deteriorări a situației de securitate din regiune”.

Obiecte din perioada bizantină

În timpul săpăturilor, arheologii au identificat o bucătărie, cu un strat de cenușă de 0,1 m grosime, „indicând o zonă de gătit” și mese de lucru. Sub masă, s-a descoperit jumătatea inferioară a unui borcan de depozitare, scufundată în podea, probabil folosită ca ṭabun.

Un ṭabun este un tip de cuptor tradițional folosit pentru coacerea pâinii și gătit, întâlnit adesea în zonele din Orientul Mijlociu, inclusiv în perioada antică. Acesta era de obicei un cuptor de lut sau piatră, construit în pământ sau la nivelul solului.

Mănăstirea dispunea și de o unitate de producție a vinului:

„În secțiunea de nord-est a aripii de serviciu a fost descoperită o podea de teasc (5,7 × 6,0 m) înclinată spre sud”, a explicat arheologul Nir-Shimshon Paran.

De asemenea, au fost excavate un bazin de sedimentare tencuit și o posibilă fântână.

Inscripții

Printre inscripțiile găsite se numără două epitafuri scrise cu cerneală roșu-maronie, care dezvăluie detalii despre ceremonia de înmormântare.

La sud de mănăstire, a fost descoperită o casă de țărani tot din perioada bizantină, care includea un turn de veghe rectangular cu fereastră.

Nir-Shimshon Paran descrie vechimea locului prin dovezile găsite astfel:

„Pe podea se afla o monedă datată în prima jumătate a secolului VI d.Hr.”.

„Atât mănăstirea, cât și casa de țărani erau situri din aceeași perioadă. Se pare că ambele clădiri au fost abandonate la sfârșitul perioadei bizantine (sfârșitul secolului al VI-lea / începutul secolului VII-lea d.Hr.)”, a conchis arheologul.

Foto credit: Facebook / Israel Antiquities Authority


Știri recente