Arad: Au început procedurile pentru transformarea fostului spital TBC în centru de îngrijiri paliative

O clădire monument istoric din patrimoniul Arhiepiscopiei Aradului va deveni centru de îngrijiri paliative. Proiectul, aprobat la finalul anului trecut de Guvern, se derulează cu sprijinul Companiei Naționale de Investiții (CNI).

Clădirea, în care a funcționat fostul spital TBC din Arad, este situată pe Str. Mihai Eminescu nr. 44.

CNI a lansat săptămâna aceasta procedura de achiziție a serviciilor de proiectare, execuţie lucrări și asistenţă tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiţii, anunță Arhiepiscopia Aradului.

Transformarea fostului spital în centru de îngrijiri paliative este considerată necesară deoarece „în România există în momentul de față doar 3 ambulatorii de îngrijire paliativă, 2 în județul Brașov și 1 în București, respectiv 5 centre de zi de îngrijiri paliative, câte unul în Argeș, Dolj și București și două în Brașov. Toate cele 5 centre de zi funcționează în cadrul unor organizații neguvernamentale”, notează publicația locală Arad online.

O statistică a Guvernului arată că în momentul acesta există 4 milioane de persoane în țară care au nevoi de îngrijiri paliative, însă mai puțin de 7 mii beneficiază de astfel de îngrijiri.

Înființarea centrului are loc în parteneriat cu Arhiepiscopia Aradului – proprietara clădirii, care desfășoară și alte proiecte de sprijin pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi Așezământul Social „Cantina Sf. Ierarh Nicolae”, Centrul de Incluziune Socială Arad, Așezământul Medical „Sf. Cosma și Damian” sau Școala „Episcop Ioan Mețianu”.

Construită în 1912 pentru a găzdui Gimnaziul Ortodox Român de Fete, clădirea în discuție a adăpostit ulterior Internatul Diecezan Ortodox de Fete. Mai târziu, a fost transformată în spital TBC, având această utilizare până în momentul finalizării construcției noului spital TBC din Grădiște. În timpul celor două războaie mondiale, clădirea a fost ocupată de armata germană, respectiv sovietică. La finalul anilor 1940, în timpul Războiului Civil din Grecia, clădirea a adăpostit o colonie de copii refugiați din țara elenă.

Valoarea estimată maximă a proiectului este de 38.781.950,96 lei, fără TVA.

Conform documentelor ce însoțesc licitația lansată de Compania Națională de Investiții, durata destinată serviciilor de este de 3 luni, iar cea destinată execuției lucrărilor este de 12 luni. Va fi nevoie, apoi, de dotarea cu mobilier și aparatură medicală a clădirii.

Vezi mai multe detalii despre proiect aici.

Anul 2023 este Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice în Patriarhia Română.

Sursă foto: dassatumare.ro

Comentarii Facebook


Știri recente