Apărători ai Ortodoxiei în închisorile comuniste: Cântărețul bisericesc Vasile Ungureanu

Cu prilejul Anului comemorativ 2017, istoricul Adrian Nicolae Petcu publică în secțiunea Memoria Bisericii a Ziarului Lumina o serie de articole despre suferințele apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Redăm în continuare textul despre cântăreţul bisericesc Vasile Ungureanu, publicat astăzi, 3 mai 2017, în Ziarul Lumina.

Vasile Ungureanu s-a născut în 27 februarie 1912 în comuna Vânători, judeţul Neamţ. A urmat şcoala primară în satul natal, Şcoala de meserii din Târgu Neamţ şi Şcoala de cântăreţi bisericeşti din Iaşi.

În 1940 s-a înscris la Academia de Muzică George Enescu din Iaşi, dar a urmat-o doar un an, deoarece a fost trimis pe frontul de est. În perioada şcolarizării de la Iaşi a fost paracliser la Biserica Talpalari din Iaşi.

Se pare că, în perioada şcolii de la Iaşi, tânărul Ungureanu s-a implicat în activitatea Mişcării legionare, din acest motiv între 1938 şi 1940 fiind internat în lagărele de la Miercurea Ciuc şi Vaslui.

Ca soldat pe frontul de est, în 1942, la Cotul Donului, a fost luat prizonier de sovietici. Cunoaşte lagărele sovietice de la Azbest şi Tambor, unde acceptă să se înroleze în divizia pro-comunistă Tudor Vladimirescu. În această unitate luptă până la Oradea, unde se îmbolnăveşte, fiind internat într-un spital la Alba Iulia, apoi la Filantropia din Bucureşti.

În 1946 s-a reînscris la Academia de muzică din Iaşi, totodată ocupând postul de cântăreţ bisericesc la Biserica Mitocul Maicilor.

Pentru că figura ca legionar în evidenţele fostei Siguranţe şi se dovedea duplicitar în raport cu autorităţile comuniste – nu se reeducase prin apartenenţa la divizia militară pro-sovietică –  în 15 mai 1948 a fost arestat de Siguranţa comunistă.

Prin Sentinţa nr. 292 din 11 martie 1949 a Tribunalului Militar Iaşi a fost condamnat la cincisprezece ani de muncă silnică, pentru delictul de uneltire contra ordinii sociale. Ulterior, prin Decizia nr. 2 din 9 noiembrie 1950 a Curţii Militare de Casaţie şi Justiţie, pedeapsa i-a fost redusă la doisprezece ani.

În cadrul aceleiaşi condamnări a fost contopită Sentinţa nr. 153 din 4 iunie 1948 a Tribunalului Militar Craiova, prin care Vasile Ungureanu primise un an de închisoare corecţională, pentru același delict de uneltire contra ordinii sociale.

A trecut prin penitenciarul Aiud, apoi prin colonia de muncă de la Baia Sprie (mai 1955). În data de 10 aprilie 1961 a fost eliberat din penitenciarul Craiova.

Prin Hotărârea nr. 3 din 5 septembrie 1963 a Consistoriului protopopesc din Iaşi, Ungureanu a primit pedeapsa cu suspendarea din funcţie pe perioada detenţiei, fiind astfel reabilitat. Cu toate acestea, el a lucrat ca muncitor la fabrica de cherestea de lângă Mănăstirea Neamţ, apoi la Fabrica 30 Decembrie din Târgu Neamţ.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Îmbătrânirea demografică în România

Sociologii şi demografii definesc îmbătrânirea demografică drept creşterea ponderii persoanelor vârstnice – de peste 65 de ani – în cadrul efectivului total al populaţiei studiate, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă – tinerii şi adulţii,…