Anul omagial 2017 | Conferinţă dedicată sfintelor icoane, la Cluj – Napoca

Academicianul Sorin Dumitrescu va fi prezent joi, 9 martie 2017, la Cluj-Napoca.

La invitația Facultății de Teologie Ortodoxă din municipiu, academicianul va susține conferința cu titlul „LUPTA ICOANEI CU SISTEMUL. Miracolul iconic al Sfinților Ostași Militari”.

Evenimentul va avea loc de la ora 18:00 în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca, strada Episcop Nicolae Ivan.

Intrarea este liberă, transmite Radio Renaşterea.

***

Pictorul, graficianul și scriitorul Sorin Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române din 2006, s-a născut la 18 martie 1946, în București. Ucenic al părintelui Constantin Galeriu, care i-a fost duhovnic, Sorin Dumitrescu spunea într-un interviu: „Întâlnirea cu părintele Galeriu mi-a schimbat viața”.

A avut prima sa expoziție personală la Galeriile Orizont, în 1972. A obținut aprecierea publicului prin expoziția personală din 1980, „Hipersemne”, de la Galeria de artă Dalles. Ulterior, Sorin Dumitrescu s-a îndreptat spre pictura bizantină și cultura creștină ortodoxă. În 1981 a fondat Gruparea 9+1, împreună cu artiștii plastici Horia Bernea, Florin Ciubotaru, Marin Gherasim, Horea Mihai, Vasile Gorduz, Napoleon Tiron, Bata Marianov, Doru Covrig.

Este fondatorul și președintele Fundației Anastasia, directorul Editurii Anastasia și membru în Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Dintre cărțile publicate de Sorin Dumitrescu menționăm: „7 dimineți cu Părintele Dumitru Stăniloaie — convorbiri realizate cu Sorin Dumitrescu”, volum apărut în 1993. În 2010 a fost lansată, la Mănăstirea Antim, cartea „Noi și icoana” — o suită de studii și eseuri despre sensul și arta icoanei, fiind considerat de oamenii de cultură una dintre cele mai avizate voci în materie de estetică și artă creștină.

Evenimentul este organizat în contextul Anului omagial al Sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești și al Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor ortodoxiei în timpul comu­nismului, în Patriarhia Română.

Foto: Arhivă

 

Comentarii Facebook


Știri recente