Anul Nou la Patriarhie

La Catedrala Patriarhală din București, la trecerea în Anul Nou civil 2012, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat, înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi și în prezența a numeroși credincioși, slujba Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos.

Slujba a fost urmată de citirea rugăciunilor de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu în anul 2011 și a rugăciunilor de intrare în Noul An, precum și de cântarea „Apărătoare Doamnă…”.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre istoricul sărbătoririi Anului Nou civil. În continuare, Preafericirea Sa a arătat că la 1 ianuarie creștinii sărbătoresc, ca semn de smerenie, Tăierea împrejur a Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos. De asemenea, Patriarhul României a vorbit despre sfințirea timpului de către Hristos Domnul, spațiul și timpul fiind create de Dumnezeu pentru și prin Fiul Său, Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mai subliniat și valoarea timpului pentru mântuirea oamenilor, arătând că timpul vieții pământești este timpul mântuirii, timpul sfințirii vieții noastre. În finalul cuvântului Său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat importanța calendarului Bisericii Ortodox Române și a Ceaslovului pentru sfințirea timpului de către fiecare creștin.

În prima zi a Noului An 2012, la 1 ianuarie, când Biserica Ortodoxă sărbătorește Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului nostru Iisus Hristos, pe Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei și Anul Nou civil, la Catedrala Patriarhală din București, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și în prezența a numeroși credincioși.

După citirea Pericopei Evanghelice (n.r.: Ev. Luca II, 20-21; 40-52), Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat învățăturile ce reies din aceasta. Totodată, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre creșterea duhovnicească a omului, subliniind faptul că înțelepciunea adevărată este cunoașterea lui Dumnezeu. În continuare, Patriarhul României a arătat semnificațiile Praznicului Tăierii împrejur a Domnului. La finalul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a elogiat personalitatea Sfântului Vasile cel Mare.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujba de Te Deum, ca rugăciune de mulțumire adusă lui Dumnezeu, în continuare fiind rostită și rugăciunea de cerere pentru binecuvântarea Noului An.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în ședința de lucru din 16-17 februarie 2011 că slujba de Te Deum trebuie săvârșită după Sfânta Liturghie, așa cum se procedează la nivel panortodox și cum prevăd îndrumările tipiconale (hotărârea Sfântului Sinod nr. 381/17 februarie 2011).

În continuare, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a proclamat în mod oficial Anul 2012 ca An omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română.

Actul oficial a fost citit de către părintele consilier patriarhal Nicolae Dima, directorul postului de televiziune TRINITAS TV al Patriarhiei Române.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care subliniat importanța Anului Omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor. De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a arătat că Biserica a aplicat în practică evanghelia iubirii lui Hristos prin înființarea de infirmerii, farmacii și spitale.

În încheiere, Preafericirea Sa a felicitat preoții din spitale, personalul medical, precum și pe toți credincioșii care ajută persoanele bolnave.

Comentarii Facebook


Știri recente