Anul nou bisericesc, marcat la biserica din deal a Muzeului Etnografic din Cluj

Clujenii sunt așteptați duminică, 31 august 2014, la sărbătoarea Anului nou bisericesc la biserica din deal, aflată în Parcul etnografic „Romulus Vuia”, situat pe strada Tăietura Turcului.

După cum aflăm de la Radio Renașterea, programul manifestării va începe la ora 16, cu un moment artistic susținut de horitorii din localitățile Ceanu Mare și Boian și de sătenii din Negreni. De la ora 17, părintele Dinu Criste va oficia o slujbă de mulțumire, în bisericuța din deal, la finalul căreia grupul „Sfântul Ioan Damaschin” va susține un recital de muzică bizantină veche. De la ora 18, cei prezenți se vor putea bucura de un concert al Orchestrei de muzică populară „Cununa Transilvană”, dirijată de Ovidiu Barteș. Manifestarea se va bucura și de participarea maestrului în arta culinară, Valentin Coman care va găti pentru publicul clujean.

Potrivit calendarului folosit în spațiul românesc până în secolul al XVIII-lea, 1 septembrie era ziua de început a noului an. Potrivit vechilor credințe, în această zi Dumnezeu a început să făurească lumea. Din acest motiv, numerotarea acestui an era făcută „de la zidirea lumii” sau „de la Adam”, iar anul care are ca început ziua de 1 septembrie era numit și Anno Mundi (Anul Lumii), spre deosebire de Anno Domini (Anul Domnului), numerotat de la nașterea lui Iisus Hristos.

Data de 1 septembrie a fost considerată începutul anului, în Imperiul Roman de Răsărit, cu începere din secolul al V-lea. Sărbătorirea anului după ritul vechi a fost păstrată de Patriarhia din Constantinopol până în anul 1728, iar în Rusia până în anul 1700. Țările Române au fost ultimele state europene care au renunțat la calendarul bizantin în anul 1760 în Țara Românească și în 1765 în Moldova.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…