Anul acesta se trece la ora de iarnă pe 30 octombrie

România va trece în noaptea dintre 29 și 30 octombrie la ora de iarnă când ora 04:00 va deveni ora 03:00. Astfel duminica respectivă va fi cea mai lungă zi din an, cu 25 de ore.

Anual, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie se trece la ora de iarnă.

Ora de iarnă este cea oficială pe glob, ora de vară fiind implementată pentru exploatarea la maxim a luminii naturale. Ideea trecerii la ora de vară îi aparține omului de știință Benjamin Franklin, iar primul stat care a pus în practică trecerea la ora de vară a fost Germania, în 1916.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1917, în timpul Primului Război Mondial.

Astfel, trecerea la ora de iarnă reprezintă, de fapt, revenirea la ora oficială.

Ora de vară este în prezent implementată în peste 70 de ţări, dar perioada variază de la un stat la altul.

Timpul în Biserică

În Ortodoxie, timpul este văzut ca dar al lui Dumnezeu pe care omul îl folosește pentru a se pregăti de viața veșnică prin rugăciune și fapte bune.

O dovadă a acestui lucru sunt slujbele zilnice numite Ceasuri. Ceasurile sunt slujbe care fac parte din cele șapte laude bisericești. Se găsesc în „Ceaslov” și se citesc în general în mănăstiri la începutul celor patru sferturi ale zilei.

„Fiecare clipă care trece şi omul n-a luat în ea decizia pentru realizarea sa în bine, este o clipă sau un timp pierdut”, a spus Patriarhul Daniel.

„Nu se cuvine să cinstim timpul, nici oamenii, nici materia, ci pe Dumnezeu, cel care a așezat anii și vremurile”, învăța Sfântul Ioan Hrisostom.

Foto credit: Arhiva Basilica / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente