Antibiotice Iași a inaugurat Parcul Prieteniei

Compania Antibiotice Iași a inaugurat marți, de Ziua Națională, Parcul Prieteniei a+. Cu o suprafață totală de 25.000 mp, parcul  amenajat  în spațiul împădurit din exteriorul fabricii cuprinde o zonă cu peste 1000 de copaci și arbuști, gazon, alei pietonale și un spațiu de joacă modern. 

Lucrările de amenajare au fost realizate în perioada martie-octombrie, anunţă instituţia printr-un comunicat de presă.

Ioan Nani, directorul general Antibiotice Iași, a declarat că parcul își are „rădăcinile în anul 1955, când primii angajați ai fabricii au plantat o perdea forestieră care să asigure protecție față de șoseaua învecinată”.

Cu timpul, acești arbori au crescut, și odată cu ei s-a ridicat și fabrica de medicamente în care lucrează astăzi 1.400 de angajați. Încă de atunci, destinul acestei companii a inclus responsabilitatea față de semeni și față de comunitate. Parcul Prieteniei a+, pe care iată, îl inaugurăm în aceste vremuri dificile de pandemie, la aniversarea a 65 de ani, este o mărturie în acest sens, fiind un proiect de responsabilitate socială sub egida “Antibiotice – un brand prietenos” și un arc peste timp ce leagă originile companiei de prezent și viitor”, a declarat Ioan Nani.

Cu ocazia lucrărilor de reamenajare a parcului, compania a restaurat, din fonduri proprii, și complexul statuar din piațeta existentă în fața intrării principale. Lucrările au fost demarate sub atenta supraveghere a specialiștilor din cadrul Complexului Național Muzeal „Moldova” Iași.

Statuia a fost amplasată încă de la începuturile fabricii, numele autorului fiind uitat de-a lungul anilor. Informații despre sculptorul complexului statuar au fost identificate recent într-o lucrare ştiinţifică apărută în anul 1969.

Aici se menționează faptul că fântâna din fața Fabricii Antibiotice este executată de sculptorul Constantin Baraschi, unul din cei mai importanți sculptori din România, din perioada interbelică, se menţionează în comunicatul de presă emis de instituţie.

Cine a fost sculptorul Constantin Baraschi?

Constantin Baraschi (1902-1966) a fost unul dintre marii sculptori ai României, cu o bogată activitate artistică, ce s-a bucurat din timpul vieții de recunoașterea semenilor. Acesta a studiat la București și la Paris, alături de profesori de renume, iar în anul 1937 i s-a decernat medalia de aur pentru sculptură la Expoziția Internațională de la Paris.

A fost profesor și rector la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. A fost membru corespondent al Academiei Române. Este primul sculptor român autor al unui Tratat de Sculptură, publicat în două volume în anii 1962 și 1964.

Foto credit: Antibiotice Iaşi

Comentarii Facebook


Știri recente