Aniversare în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Eparhia Buzăului și Vrancei l-a sărbătorit vineri, 14 decembrie 2012, pe Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Epifanie cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani. Chiriarhul a fost felicitat în Catedrala arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din Buzău de Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, de cler și credincioși din ținuturile Buzăului și Vrancei, precum și de elevi și profesori de la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, colaboratori din Administrația eparhială și autorități locale, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

Anul acesta, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Epifanie a sărbătorit 80 de ani de viață și 30 de ani de arhipăstorire în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, momente de bucurie duhovnicească, de mulțumire și de rugăciune către Dumnezeu pentru slujirea îndelungată și rodnică, slujire împlinită în contextul deosebit de greu al regimului comunist, dar și în perioada de libertate de după 1989, când viața bisericească în eparhia de la Curbura Carpaților s-a dezvoltat prin reînființarea de mănăstiri și parohii, ridicarea de noi biserici și sprijinirea învățământului teologic seminarial.

Vineri, 14 decembrie, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în Catedrala „Înălțarea Domnului” și „Sfinții Trei Ierarhi” din Buzău de Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfințitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. Cântările Utreniei și răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Armonia” al Arhiepiscopiei Tomisului, de corala Protoieriei Buzău II și de corala preoților din județul Vrancea, care au susținut și un concert de colinde.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Casian a transmis mesajul de binecuvântare și de felicitare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, către Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, și a dăruit ierarhului o icoană cu Maica Domnului și Pruncul Hristos. „În această istorică eparhie, ați reușit să faceți o sinteză în zilele noastre a lucrării celor mai mari ierarhi care au păstorit-o. Asemenea episcopului Luca Cipriotul, ați arătat echilibru permanent în lucrarea arhierească în interiorul eparhiei, în Sfântul Sinod și în relațiile panortodoxe. Ați dus mai departe visul episcopului Dionisie Romano pentru locul școlii în viața Bisericii de la Curbura Carpaților. Cu episcopul Chesarie, ctitorul atâtor înfăptuiri prin jertfiri în timp scurt, v-ați asemănat și iată sunteți arhiereul care într-un timp tot așa de scurt, cu multe jertfiri, ați depășit prin număr ctitoriile vrednicului înaintaș. Iată, suntem trei ierarhi aici care reprezentăm teritoriul începuturilor slujirii voastre arhierești, Dunărea de Jos, Tomisul și Tulcea, toate trei ca un buchet care aduc omagiul Eparhiei Buzăului și Vrancei, și pentru aceea că dacă începuturile creștinismului la noi sunt acolo, mărturiile certe sunt la Curbura Carpaților”, a spus IPS Arhiepiscop Casian.

„Personal, port emoție, bucurie și amintirile cele mai frumoase legate de Înalt Preasfințitul Epifanie. Acum peste 42 de ani, când aveam 14 ani, am poposit la Mănăstirea Neamț, unde am venit singur pentru a mă înscrie la seminarul teologic de acolo. Înalt Preasfințitul era directorul seminarului și întâlnirea cu el m-a impresionat mult. Ne-a primit cu căldură și cu dragoste părintească. Am susținut examenul și am aflat că m-a ajutat foarte mult. Înalt Preasfinția Sa mi-a corectat lucrarea și mi-a pus nota 10 și a spus și celorlalți că a găsit un tânăr care trebuie să fie ajutat. M-ați ajutat în acest început al meu și v-am mulțumit în taină atunci, și vă mulțumesc și acum”, a spus IPS Arhiepiscop Teodosie. Chiriarhul Eparhiei Buzăului și Vrancei a fost felicitat și de Preasfințitul Episcop Visarion, care i-a dăruit Crucea „Sfântul Ierarh Iachint de la Vicina”.

Gânduri alese la 80 de ani de viață

Înalt Preasfințitul Epifanie a mulțumit ierarhilor și tuturor celor prezenți pentru urările de bine, felicitările și darurile primite. „Este o zi importantă astăzi pentru mine. Împlinesc o vârstă pe care nu a împlinit-o nici tatăl meu, nici mama mea. M-a binecuvântat Dumnezeu cu lungime de zile. M-a binecuvântat Dumnezeu cu slujire în folosul Bisericii în părțile Neamțului, în părțile Dobrogei și ale Galațiului, și iată aici de 30 de ani, la Curbura Carpaților, în ținuturile Buzăului și Vrancei. În cei 80 de ani de viață m-am străduit să săvârșesc cele bune, dar nu singur, ci cu cei care m-au înconjurat și m-au sprijinit. În Eparhia Buzăului și Vrancei sunt de 30 de ani și am făcut ceea ce trebuia, dar cred că nu am făcut totul. Trebuia să lucrez cu mai multă râvnă și cu mai mult spor. La ce credeți că se gândește un arhiereu la vârsta de 80 de ani? Îmi primul rând se gândește la părinții săi care l-au crescut. Apoi își aduce aminte de dascălii din școli și iată, acum, îmi amintesc de părintele protosinghel Epifanie, care era stareț la Mănăstirea Râșca. Și eu fiind frate acolo, plecat de la un liceu fără să-l termin, m-a obligat să merg la seminarul de la Mănăstirea Neamț să îmi continui studiile, de aceea atunci când am făcut făgăduințele călugărești i-am luat numele, fiincă el, acest călugăr simplu, dar puternic în caracter, mi-a schimbat drumul și m-a trimis la școală”, a spus IPS Arhiepiscop Epifanie. La finalul momentului festiv, soborul de arhierei a săvârșit o slujbă de sfințire a locului unde va fi ridicată clopotnița Catedralei arhiepiscopale „Înălțarea Domnului” din Buzău.

Comentarii Facebook


Știri recente