Aniversare în Arhiepiscopia Alba Iuliei

Credincioșii din Arhiepiscopia Alba Iuliei și-au sărbătorit astăzi, 2 iulie 2013, arhipăstorul. La împlinirea vârstei de 60 de ani, Înalpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a oficiat Sfânta Liturghie în Catredrala Reîntregirii din orașul Marii Uniri. Răspunsurile la strană au fost date de corul Mănăstirii Sighișoara.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a transmis Arhiepiscopului alba Iuliei, cu ocazia aniversării zilei de naștere, un mesaj de felicitare.

„2 iulie reprezintă pentru mine un prilej fericit de a exprima mulțumire lui Dumnezeu pentru cele șase decenii de viață, viață presărată cu bucurii și cu tristeți. La acest popas aniversar exclam cu psalmistul: Ce voi răsplătii Domnului pentru toate câte mi-a dat mie. Sunt conștient că noi oamenii nu ne naștem de mai multe ori și că avem un singur suflet de mântuit, deci timpul este prețios și valorificarea talanților este necesară”, a precizat ÎPS Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, potrivit TRINITAS TV.

Din soborul slujitor au făcut parte și consilierii de la Centrul eparhial.

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu Pop s-a născut la 2 iulie 1953, în comuna Băsești din județul Maramureș. A absolvit Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, iar licența în Teologie a obținut-o în 1978, la Institutul Teologic de Grad Universitar din București. În 1978 intră în obștea Mânăstirii prahovene Sinaia și în același an este tuns în monahism, primind numele Irineu.

În vara anului 1989 este numit preot slujitor la Catedrala patriarhală, iar în toamna aceluiași an primește rangul de arhimandrit. A fost numit în funcția de superior al Așezămintelor ortodoxe românești de la Ierusalim și Iordan și reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului. Între anii 1990-2011 a fost Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, iar pe 19 mai 2011 a fost ales de Sfântul Sinod Arhiepiscop al Alba Iuliei, fiind întronizat în Catedrala Reîntregirii în același an pe 5 iunie.

Comentarii Facebook


Știri recente