An comemorativ 2017 | Eveniment dedicat pictorului bisericesc Vasile Pascu, la Odobești

Casa de Cultură din localitatea vrânceană Odobești l-a omagiat în 15 septembrie 2017 pe Vasile Pascu, unul dintre cei mai importanți iconari și pictori din secolul XX, în prezenţa IPS Ciprian. Evenimentul se înscrie în seria celor dedicate Anului comemorativ 2017 în Patriarhia Română.

Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a menţionat în cuvântul său că Anul comemorativ 2017 are și rolul de a face o reparație morală celor care l-au mărturisit pe Hristos în timpul fostului regim, fiind condamnați pentru atitudinea lor creștină.

Este și cazul pictorului omagiat la Odobești, care a fost arestat pe 16 decembrie 1970 și condamnat pe 6 aprilie 1971, pentru săvârșirea infracțiunii de propagandă împotriva orânduirii socialiste, la 10 ani de temniță.

Din fericire, a fost grațiat prin Decretul 323/22 august 1972, însă, din cauza detenției și a muncii istovitoare, a trecut în lumea veșniciei pe 31 decembrie 1978. Propaganda însemna, de fapt, atitudinea sa împotriva ateismului, a distrugerii valorilor naționale, a scoaterii Religiei din Școală și a nerespectării sărbătorilor și tradițiilor creștine.

Documentul principal care a stat la baza întocmirii dosarului penal a fost tocmai jurnalul său. Acest jurnal a fost recuperat de familie de la CNSAS și publicat în premieră, cu ocazia acestui moment omagial.

Momentul cultural și religios a fost realizat cu sprijinul pictoriței Elena Bârhală, care a pus la dispoziția organizatorilor originalul jurnalului și tablourile păstrate cu sfințenie, așteptând patru decenii acest moment de reparație morală, ne-a transmis Dragoş Olteanu, Consilier mass-media.

Vorbind în numele familiei, pictorița Elena Bârhală a ținut să mulțumească preoților și IPS Ciprian, pentru că prin gestul acestora s-a produs reparația morală de care acest pictor mărturisitor avea nevoie.

Comentarii Facebook


Știri recente