Ample evenimente cultural-religioase, la Biserica „Sfinţii Voievozi“ din Paşcani

Biserica „Sfinţii Voievozi“ din oraşul Paşcani, situată în curtea Protopopiatului, a marcat împlinirea a 350 de ani de existenţă, informează Ziarul Lumina. Cu această ocazie, credincioşii s-au putut închina, începând cu ziua de vineri, la moaştele Sfântului Ierarh Varlaam, care au fost aduse de la Mănăstirea Secu, şi au participat la un program liturgic special. Evenimentele au fost încununate ieri cu Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Momente religioase importante pentru credincioşii păşcăneni, care s-au putut închina zilele trecute la moaştele Sfântului Ierarh Varlaam, aduse de la Mănăstirea Secu cu ocazia împlinirii a 350 de ani de existenţă a Bisericii „Sfinţii Voievozi“, dar şi cu ocazia hramului – Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Sfintele moaşte au fost aduse la Paşcani vineri, 7 noiembrie, chiar de stareţul Mănăstirii Secu, părintele arhimandrit Vichentie Amariei. Sfintele odoare au fost întâmpinate cu flori şi lumânări de credincioşi, după care a urmat o slujbă de pomenire.

Alături de alte manifestări cultural-religioase, sărbătoarea de la Paşcani a avut şi o Sfântă Liturghie arhierească. Astfel, ieri, IPS Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte şi arhim. Vichentie Amariei, stareţul Mănăstirii Secu, precum şi pr. Pavel Postolachi, protopopul Protoieriei Paşcani, a slujit la Biserica „Sfinţii Voievozi“. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre necesitatea de a-L avea în centrul vieţii noastre pe Mântuitorul Hristos, cât şi despre necesitatea păstrării credinţei şi a valorilor Ortodoxiei: „Să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască putere pentru a recepta cuvântul Său, pentru a înţelege că El este Calea, Adevărul şi Viaţa, că fără Hristos-Domnul nu putem face nimic cu adevărat bun, frumos şi durabil. Să-L rugăm pe Dumnezeu să nu ne lase cuprinşi de rătăcirile veacului şi să ne aşeze în stare de veghe pentru apărarea credinţei, a valorilor familiei, a valorilor neamului şi a păstrării bunului simţ, care de cele mai multe ori dispare parcă din viaţa multora dintre noi. Să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască puterea şi capacitatea de a auzi cuvântul Său, aşa încât ziua de mâine şi cele care vor urma să fie o perioadă de viaţă, şi nu de moarte, o perioadă de trezire duhovnicească“.

În cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti de la Paşcani, tânărul preot Dan Pădure a fost hirotesit duhovnic de IPS Mitropolit Teofan. La final, pr. paroh Eugen Ungureanu a oferit diplome aniversare mai multor enoriaşi.

Biserica în care au fost botezaţi Mitropolitul Visarion Puiu şi Sfântul Nathan Dreteanu

Anul acesta se împlinesc 350 de ani de la zidirea şi târnosirea Bisericii „Sfinţii Voievozi“ din Paşcani, locaş de cult ctitorit de vistiernicul Iordache Cantacuzino, alături de soţia sa Alexandra (1664). Biserica şi palatul „Cantacuzino“ sunt singurele vestigii mai vechi, care se păstrează în zona Paşcaniului, localitate ce fusese aproape complet distrusă, în urma evenimentelor celui de-al Doilea Război Mondial. Menirea bisericii pentru început a fost aceea de a sluji drept capelă a familiei Cantacuzino, care în imediata apropiere avea şi palatul – locuinţă. Arhitectura bisericii este specifică acelei perioade din Moldova secolului al XVII-lea.

Biserica a fost construită din piatră, numai bolta de pe naos este din cărămidă arsă. Grosimea zidurilor este de 1,80 m, reprezentând o construcţie solidă. Ea are un plan trilobat în interior cu abside laterale mici, ascunse în exterior cu un decor de zid. În 1807, bisericii i se adaugă un turn, care va adăposti peste timp clopotele, construit pe un plan dreptunghiular. Parterul turnului serveşte drept pridvor, iar o scară spirală care porneşte din pronaos duce la lăcaşul clopotelor. De reţinut este portalul (uşa) dintre pridvor şi pronaos, care este original, sculptat în piatră cu elemente gotice. Biserica are două pisanii: una în limba slavonă (în piatră sculptată) din timpul primului ctitor (Iordache Cantacuzino), ce mai târziu a fost reaşezată pe faţada de sud al turnului clopotniţei, iar a doua, cu caractere chirilice, în limba română, este aşezată deasupra uşii gotice ce duce la pronaos. Pe faţada turnului se găsesc două icoane mozaic executate de pictorul consacrat Sh. Răducanu şi amplasate pe faţadă prin strădania preotului Eugen Ungureanu. De asemenea, în biserică se găsesc două icoane deosebite: Maica Domnului, făcătoare de minuni, şi o icoană cu Sf. M. Mucenic Gheorghe şi Muceniţa Împărăteasă Alexandra, icoane pictate de un ucenic al marelui artist N. Grigorescu, anume Ion Bontea, fiul preotului din Lunca Paşcani. Catapeteasma este nouă, iar pictura în frescă s-a finalizat în 1989, fiind executată de pictorul V. Carp.

În jurul acestei biserici, s-au format cei doi mari cronicari ai Moldovei, Miron Costin şi Ion Neculce. Tot aici au fost botezaţi Mitropolitul Visarion Puiu şi cel ce este cunoscut de istorici „duhovnicul de la Paşcani“ – Nathan Dreteanu, ale cărui sfinte moaşte se găsesc la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Pe pardoseala sfintei biserici este inscripţionat şi numele epitropului Mihai Busuioc, cunoscut în amintirile marelui scriitor Mihail Sadoveanu ca fiind „Domnu Trandafir“.

La biserica monument istoric au slujit de-a lungul timpului preoţii: protoiereu N. Filimonescu, al cărui nume a fost dat unei străzi din Paşcani, protoiereu Nicolae Florescu, protoiereu Constantin Florescu, pr. Petru Pantelimon, pr. Victor Popuţoaia, pr. Mihai Mocanu, care au lăsat în scris multe lucruri despre familia ctitorilor şi despre cei care au restaurat biserica în 1989. În prezent, la Biserica „Sfinţii Voievozi“ slujeşte pr. paroh Eugen Ungureanu, alături de pr. Ioan Isac şi cântăreţul Alexandru Ghiţă. Parohia a înaintat în ultima perioadă spre aprobare un proiect de reabilitare a întregului ansamblu, proiect ce se va concretiza în anii ce vor veni.

Comentarii Facebook


Știri recente