Ambulanța pentru monumente salvează Biserica de la Gurasada

Ambulanța pentru monumente a început o campanie de strângere de fonduri pentru salvarea uneia dintre cele mai importante monumente istorice din România – Biserica medievala de la Gurasada, Hunedoara.

Lucrările sunt programate pentru perioada 7 septembrie – 7 octombrie 2021, anunţă asociaţia printr-un comunicat de presă.

Ambulanţa pentru monumente numeşte biserica din Gurasada „un simbol al artei medievale creștine și al identității naționale” şi solicită sprijin pentru restaurarea lăcaşului de cult pe a „cărei pictură foarte valoroasă plouă de ceva vreme prin acoperișul care a cedat”.

„Doar prin donații private și implicarea tuturor celor cărora le pasă cu adevărat de identitatea culturală mai putem salva această micuță bijuterie de secol XIII care se află pe lista tentativă UNESCO a României”.

În vederea realizării proiectului este necesară suma de 234.700 lei pentru achiziționarea unei tipologii de șindrilă din stejar unică și dificil de confecționat, plata meșterilor și acoperirea costurilor de cazare și masă pentru voluntari.

„Până în momentul de față s-a strâns suma de 30.000 de lei prin bunăvoința donatorilor privați, suma care acoperă o parte din șindrilă”.

Ambulanța pentru Monumente este un proiect inițiat în 2016 de către Asociația Monumentum și dezvoltat de către o serie de organizații existente sau nou create din domeniul patrimoniului, cu activitate independentă în mai multe regiuni ale României și prin intermediul cărora s-au salvat de la degradare ireversibilă peste 50 de monumente istorice.

Donațiile se pot face pe Facebook, dar și în contul Asociației Monumentum cu specificația GURASADA.

  • IBAN: RO46RNCB0227141236620001
  • Cod SWIFT: RNCBROBU
  • Nume bancă: BCR SUCURSALA JUDEȚEANĂ SIBIU
  • Adresă bancă: STR. EMIL CIORAN, NR. 1, SIBIU
  • Nume: ASOCIAȚIA MONUMENTUM
  • Adresă: COM. ALȚÂNA, NR. 557, SIBIU, ROMANIA

Biserica din Gurasada este atestată documentar încă din anul 1292.

Foto credit: Gurasada Park

Comentarii Facebook


Știri recente