Ambasada României în Federaţia Rusă a publicat o listă cu eroii români decedaţi în lagărele NKVD

Vasile Soare, Ambasadorul României în Federația Rusă, a anunţat joi publicarea unei liste cu numele a 10.724 de prizonieri români decedaţi între anii 1941-1956 în lagărele NKVD.

Lista poate fi descărcată de pe site-ul Ambasadei Române în Federaţia Rusă (în josul paginii)

„Îmi doresc ca acest documentar să aducă lumină şi bucurie multor familii ale urmaşilor foştilor prizonieri români de război (inclusiv a unora de peste Prut), aceştia având ocazia abia acum, DUPĂ 75 DE ANI, să afle unde îşi dorm somnul de veci taţii, bunicii şi străbunicii lor care nu s-au mai întors din război niciodată”, a notat Ambasadorul Vasile Soare într-o postare pe Facebook.

Ambasadorul Vasile Soare a demarat această muncă de documentare încă din anul 2002, în timpul primei sale misiuni diplomatice în Kazashstan.

„Dumnezeu să-i odihnească pe ostaşii români căzuţi pe front sau morţi în prizonierat în Rusia! Să trăim şi să-i pomenim cum se cuvine! Nu sunt uitaţi! Să ne ierte că i-am găsit şi le cinstim memoria atât de târziu – a fost un drum lung”, a scris pe pagina sa de Facebook oficialul român.

Sfinţirea unui monument dedicat eroilor români decedaţi în lagărele NKVD. Foto credit: Facebook/Vasile Soare

Luna trecută, Ambasadorul Vasile Soare a participat la inaugurarea şi sfinţirea a 7 noi monumente ridicate în anul 2018 de statul român în memoria prizonierilor români de război care au murit în lagărele sovietice în anii 1940-1950 ai secolului XX.

Ambasadorul roman a fost însoţit în această deplasare de colaboratori ai misiunii diplomatice şi de preotul Stefan Stanciu de la Parohia „Sfinţii Arhangheli” – Ghencea din Bucuresti.

Cele 7 noi monumente românești au fost instalate pe locurile unor foste cimitire multinaţionale pentru prizonieri de război din diverse localităţi/regiuni pe teritoriul Federaţiei Ruse, unde sunt înhumaţi în total 1158 de prizonieri români.

Foto credit: Arhivă Basilica

Comentarii Facebook


Știri recente