Alegerea noului Patriarh al Bulgariei

Viitorul Patriarh al Bulgariei va fi ales duminică, 24 februarie 2013, la Sofia. Sfântul Sinod va alege între trei candidați care trebuie să îndeplinească două condiții statutare pentru a fi eligibili: să aibă peste 50 de ani și să fie mitropoliți de cel puțin 5 ani.

„Pe data de 15 și 16 va fi alegerea celor trei care vor candida pentru titulatura de Patriarh. În Biserica Ortodoxă Bulgară sistemul de vot se desfășoară în felul următor: din fiecare eparhie, adică din cele 14 mitropolii cu tot cu cele din diaspora, vor fi câte trei clerici, doi mireni și un călugăr și călugăriță care vor veni cu binecuvântarea mitropolitului locului. Pentru Mitropolia Sofia vor fi șase clerici, patru mireni și un călugăr și o călugăriță care vor participa cu binecuvântarea Sfântului Sinod. De asemenea, vor veni la vot și episcopii care sunt stareți ai mănăstirilor stavropighii, precum și reprezentanți ai seminariilor”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Neluțu Oprea, reprezentantul Patriarhiei Române pe lângă Biserica Ortodoxă Bulgară.

Alegerea noului Patriarh și întronizarea lui vor avea loc în aceeași zi.

„Pe data de 24 februarie dimineața se va săvârși Sfânta Liturghie în Biserica Catedrală Patriarhală „Sfântul Alexander Nevsky” unde vor sluji reprezentanții Bisericilor Ortodoxe Surori care sunt oaspeții Bisericii Ortodoxe Bulgare și va fi oficiată o altă Sfântă Liturghie în Paraclisul Sfântului Sinod la care vor participa numai membrii, mitropoliții și episcopii Bisericii Ortodoxe Bulgare. În cadrul Sfântului Sinod va avea loc alegerea, iar cel care va câștiga va trebui să fie reprezentat de două treimi din numărul alegătorilor. Dacă nu se va întruni acest lucru atunci va avea loc un al doilea tur de scrutin”, a mai spus Pr. Neluțu Oprea.

Tronul Patriarhal al Bisericii Ortodoxe a Bulgariei a rămas vacant în urma trecerii la cele veșnice, la începutul lunii noiembrie anul trecut, a patriarhului aproape centenar Maxim.

Comentarii Facebook


Știri recente