Alege Școala! la final, în Arhiepiscopia Sibiului

Proiectul „Alege Școala!” al Patriarhiei Române, implementat prin sectorul teologic-educațional, s-a încheiat și în Arhiepiscopia Sibiului, printr-o sesiune festivă la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus. La sesiunea de închidere au participat toți preoții și profesorii de religie din eparhie, implicați în activitățile proiectului și s-a evaluat întreaga activitate din perioada 2010-2013, informează „Ziarul Lumina”.

Evenimentul de la Sâmbăta de Sus a fost moderat de pr. Constantin Naclad, managerul de proiect, alături de Paul Ispas, reprezentantul World Vision România pentru implementarea proiectului în Arhiepiscopia Sibiului. Fundația World Vision România a fost parteneră a Patriarhiei Române în realizarea proiectului „Alege Școala!”.

Sesiunea festivă a fost deschisă de cuvântul părintelui Constantin Naclad, care a prezentat sintetic obiectivele, activitățile și modul de implementare al proiectului în Patriarhia Română.

„Acest proiect a fost o inițiativă prin care am dorit să creăm un model de lucru pentru preoții care doresc, într-adevăr, să investească în copiii din parohiile lor și înțeleg că misiunea pastorală nu se limitează doar la activitatea liturgică, ci se completează în mod fericit cu activitatea catehetică, dar și cu educația și interesul deosebit arătat față de tineri. Copiii sunt cei mai potriviți pentru astfel de activități legate de pastorație”, a subliniat părintele Naclad.

După cuvântul managerului de proiect, a fost vizionat un film realizat de Trinitas TV, în care au fost surprinse principalele momente din cei patru ani de activități. Sesiunea a continuat cu alte prezentări, cum ar fi cea la nivel de Arhiepiscopia Sibiului și cu mulțumiri venite din partea unor beneficiari.

Formatori în Arhiepiscopia Sibiului

La nivelul Arhiepiscopiei Sibiului, proiectul a vizat grupuri de copii în pericol de abandon școlar din zeci de parohii, iar preoții și dascălii de religie au beneficiat de cursuri de formare.

„În Arhiepiscopia Sibiului, au fost implicați 173 de formatori, dintre care 15 profesori de religie, restul fiind preoți. În taberele de creație din 2011 și 2012 au participat 510 copii, iar numărul copiilor beneficiari ai tuturor programelor a fost aproximativ de 1700. S-au ținut 12 sesiuni de formare și toți participanții au primit diplome de formatori la sfârșitul cursurilor ținute de pr. conf. univ. dr. Costantin Necula”, ne-a spus Paul Ispas de la World Vision România.

Printre invitații de seamă s-au numărat și Romeo Moșoiu, consilierul la Ministerul Educației și Cercetării, iar în cuvântul său, a expus câteva dintre provocările întâmpinate de autorități în prevenirea abandonului școlar și rolul covârșitor al proiectului în formarea cadrelor didactice.

„Proiectul „Alege Școala!” este foarte important pentru noi prin partea sa formatoare. Din nefericire, profesorii de religie nu sunt formați, pentru că sunt și foarte puține module de formare. Inspectorii de religie au fost nevoiți să găsească soluții de formare a cadrelor didactice în funcție de resursele și finanțarea din locul respectiv. Este foarte important ca formarea să se realizeze în alte locații decât școlile unde activează profesorii, prin module de acest fel”, a spus Romeo Moșoiu.

Peste 29.000 de beneficiari

„Alege Școala!” a fost un amplu program destinat elevilor aflați în pericol de abandon școlar, prin care s-au dezvoltat și activitățile din cadrul proiectului de catehizare „Hristos împărtășit copiilor” al Patriarhiei Române.

Preoții și profesorii de religie au fost ajutați să înțeleagă mai bine metodele de catehizare și să înceapă lucrul efectiv cu grupele de copii din parohie. Obiectivul principal propus a fost prevenirea și combaterea fenomenului de părăsire timpurie a școlii și prevenirea delincvenței juvenile, prin dezvoltarea unor soluții alternative de tip „Școala de duminică”. Prima etapă a proiectului a început în septembrie 2009, când Patriarhia Română și World Vision România au început implementarea programelor pe o perioadă de 34 de luni în trei regiuni de dezvoltare: Nord-Est (județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui), Sud-Muntenia (județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman) și București-Ilfov. Din august 2010, timp de 36 de luni, proiectul s-a extins și în celelalte regiuni: Nord-Vest (județele Bihor, Maramureș, Sălaj, Satu Mare, Cluj și Bistrița Năsăud), Sud-Vest (județele Brăila, Buzău, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea), Vest (județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș) și Centru (județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu).

La activități au participat 29.207 de copii cu vârste între șase și 16 ani, și 3.206 de preoți și profesori de religie. Au fost organizate 247 de sesiuni de formare, 9.618 lecții de cateheză în cadrul „Școlii de duminică”, 235 de tabere de creație pentru 9.618 copii și un concurs național în patru etape.

Proiectul „Alege Școala!” a fost implementat în 19 eparhii din Patriarhia Română, iar taberele de creație „Licăr de lumină” au fost organizate la Centrul Cultural-Pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul” de la Durău, la Centrul Social-Cultural „Sfântul Ilie” de la Miclăușeni, la Centrul Social-Pastoral „Sfânta Cruce” de la Bușteni și la Complexul Turistic „Sfântul Nicodim” de la Tismana.

Comentarii Facebook


Știri recente