Albania: A fost demarat un proces de restaurare a bisericilor istorice

Biserica Ortodoxă a Albaniei a demarat un proces amplu de restaurare a lăcaşurilor de cult care datează din perioada bizantină/postbizantină aflate într-o stare avansată de degradare din cauza regimului comunist ateu.

Biserica Albaniei a trecut prin momente grele de-a lungul istoriei, mai întâi din cauza Imperiului Otoman, apoi din cauza comuniştilor.

În data de 22 noiembrie 1967 Albania a fost declarat stat ateist și orice activitate religioasă a fost declarată ilegală.

Conform statisticilor au fost distruse peste 1.600 biserici și mănăstiri.

Actualul proces de restaurare a fost iniţiat de Biserică în parteneriat cu Institutul Monumentelor Culturale din Albania.

Deşi procesul restaurării este dificil în majoritatea cazurilor, experţii indică faptul că restaurarea lăcaşurilor de cult este posibilă.

Dacă acest lucru va deveni realitate, vechile biserici îşi vor dobândi funcţionalitatea şi vor atrage numeroşi turişti.

Unele dintre aşezămintele ortodoxe, cu valoare arheologică, au intrat deja în procesul de restaurare din inițiativa Bisericii Ortodoxe și a statului.

Astfel, Institutul Monumentelor Culturale lucrează, cu o echipă specializată, la restaurarea clopotniței Bisericii Sf. Nicolae din Vodista, Korçë.

Principalele probleme ale clopotniței sunt fisurile provocate de vibrațiile seismice și distrugerea liantului de zidărie din cauza umidităţii.

Biserica Sfântul Nicolae datează din 1721, fiind declarată monument cultural din 1948. Şi-a redobândit acest statut în anul 2015.

Foto credit: Wikipedia

Comentarii Facebook


Știri recente