Alba Iulia va găzdui un simpozion internaţional dedicat Centenarului Marii Uniri

simpozion-international-de-teologie-la-alba

Săptămâna viitoare va avea loc la Alba Iulia Simpozionul Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA 2018) intitulat: Centenarul Unirii Românilor și Europa de astăzi. Religie și Geopolitică.

Evenimentul academic este organizat de Facultatea de Teologie ortodoxă din Alba Iulia în perioada 14-15 mai, în prezenţa Arhiepiscopului Irineu al Alba Iuliei.

„Comemorarea Centenarului și făuritorilor Marii Uniri și a contribuției istorice majore a acestora la îndeplinirea idealului național de unitate constituie pentru noi o ofrandă a recunoștinței, dar și un prilej potrivit de a nu ne uita trecutul, de a cunoaște mai bine virtuțile înaintașilor noștri”, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica Pr. Lect. Alexandru Moldovan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

Vor avea loc două sesiuni în plen și în alte două pe ateliere de lucru, având cinci secțiuni:

  1. Apogeul politicii naționale a românilor. Unirea la Centenar
  2. Biserică și Națiune – vocații și alienări identitare
  3. Biserica și proiectul național – o Românie EU-ropeană creștină?
  4. Una, Sancta, Catholica et Apostolica
  5. Misiune, națiune și identitate eclezială

În cadrul celei de-a doua zi a simpozionului va avea loc decernarea titulului de Doctor Honoris causa scriitoarei Ana Blandiana.

Doamna academician Ana Blandiana este o personalitate-simbol care a traversat, cu demnitate, paliere complicate ale istoriei României și care a contribuit, prin întreaga carieră literară și culturală, la păstrarea și promovarea identității noastre naționale, a spus Pr. Alexandru Moldovan

Partenerii Simpozionului Internațional de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia sunt: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei; Episcopia Devei și Hunedoarei; Secretariatul de Stat pentru Culte; Consiliul Județean Alba; Primăria orașului Alba Iulia; Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia; Școala Doctorală din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia; Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni și Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică (ANCS).

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente