Al treilea Forum Catolic-Ortodox, găzduit la Lisabona

În perioada 5-8 iunie 2012, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, a participat la cel de-al treilea Forum Catolic-Ortodox de la Lisabona, ca delegat al Patriarhiei Române, forum ce a avut ca temă Criza economică și sărăcia. Provocări pentru Europa de astăzi.

Întrunirea a fost coprezidată de Cardinalul Péter ErdÅ‘, președintele Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa, și de Mitropolitul Gennadios de Sassima de la Patriarhia Ecumenică. Având în vedere tema aleasă, delegații Bisericilor Ortodoxe din Europa și cei ai Conferințelor Episcopale Catolice din Europa au dezbătut problema crizei economice și efectele ei asupra continentului, din perspectivă creștină. S-au punctat originile crizei actuale, s-au căutat răspunsuri comune din partea Bisericilor și a fost examinat rolul pe care Biserica îl are în situația cu care se confruntă Europa.

Au participat numeroși ierarhi, preoți, cardinali, profesori, dintre care îi amintim pe Mitropolitul grec Policarp al Spaniei și Portugaliei, Episcopul Franz-Peter Tebartz-van-Elst de Limburg, Arhiepiscopul Paolo Pezzi din Moscova, Episcopul Hugh Gilbert de Aberdeen, Mitropolitul George de Michalovce și Kosice, Arhiepiscopul Roland Minnerath de Dijon, Egumenul Philaret Bulekov de la Patriarhia Moscovei. La discuții au fost prezenți și experți în domeniul financiar.

A fost prezentată actuala situație în care se găsește continentul nostru, Europa se confruntă cu o criză extrem de dificilă, de care Bisericile sunt conștiente și îngrijorate, luând contact direct cu mulțime de oameni care suferă de pe urma acestei situații economice, dezechilibrul de pe piața forței de muncă fiind tot mai accentuat. Bisericile îndeamnă la păstrarea credinței în bunul Dumnezeu, la necesitatea de a da sens vieții, la întoarcerea omului la starea sa firească și atrag atenția asupra necesității de a remedia erorile din trecut, având responsabilitatea de a contura calea spre un viitor dominat de dreptate și pace. Mesajul Bisericilor face trimitere la poziția și rolul ființei umane în societate, cu accent pe latura economică. Bisericile creștine învață că omul își găsește împlinirea în Dumnezeu.

S-a discutat, de asemenea, despre constatarea unei crize morale și culturale, dincolo de cea economică. În ce privește societatea, aceasta ar trebui organizată în așa fel încât să fie în serviciul cetățeanului, și nu invers, iar creștinii sunt chemați să contribuie la crearea unei societăți juste, cu prioritate pe acoperirea necesarului de încadrare în muncă. Reprezentanții Bisericilor Ortodoxe și Catolice adresează, pe această cale, cuvinte de încurajare guvernelor naționale și persoanelor abilitate din instituțiile europene în eforturile lor de combatere a crizei, arătând că momentele de greutate prin care trecem acum nu pot fi depășite decât prin harul lui Dumnezeu.

Precedentul Forum Catolic-Ortodox a avut loc la Rhodes, Grecia, în perioada 18-22 octombrie, după ce în anul 2008, evenimentul a fost găzduit la Trente, Italia, în zilele de 11-14 decembrie.

Comentarii Facebook


Știri recente