Ajutoare pentru familiile sinistrate din Oltenia

În Postul Adormirii Maicii Domnului, Patriarhia Română a derulat campania umanitară „Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia”, la care au răspuns și eparhiile transilvane. Zeci de tone de ajutoare au pornit spre sudul țării, în urma apelului la solidaritate față de cei aflați în suferință, lansat de Biserica Ortodoxă Română, informează „Ziarul Lumina”.

În urma inundațiilor din această vară au fost afectate 185 de localități din județele Gorj, Vâlcea, Argeș, Olt și Teleorman, peste 1000 de persoane fiind evacuate din calea apelor. Aproape 100 de locuințe au fost distruse, peste 2000 de case au fost inundate, iar peste 3500 de anexe gospodărești au fost avariate sau distruse. De asemenea, au fost inundate peste 17.000 de hectare de teren, iar șapte porțiuni de drumuri naționale au fost afectate, în timp ce 9 poduri au fost distruse.

Patriarhia Română a inițiat campania umanitară „Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia”, cu scopul ajutorării celor afectați de revărsarea apelor. Ierarhii și preoții din cuprinsul Patriarhiei au fost îndemnați ca, în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, să unească rugăciunea cu fapta bună și să organizeze colecte la centrele eparhiale, protoierii, parohii și mănăstiri.

Colectă în Cluj și Bistrița

S-au alăturat acestui apel umanitar și eparhiile din Transilvania. Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului i-a îndemnat pe preoții din întreaga eparhie să organizeze în parohii colecte în bani sau produse alimentare pentru sprijinirea celor afectați de inundațiile din sudul țării. În declarația transmisă celor nouă protopopiate din cuprinsul eparhiei, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a îndemnat la milostenie față de semenii greu încercați: „Noi, din darul lui Dumnezeu, mai avem un acoperiș deasupra capului, iar în eparhia noastră și recoltele pământului vor fi bogate. Sfântul Pavel ne spune: „Facerea de bine și ajutorarea să nu le dați uitării; căci astfel de jertfe sunt bineplăcute lui Dumnezeu”” (Evrei 13, 16).

În urma scrisorii pastorale pe care IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a adresat-o clerului și credincioșilor în Postul Adormirii Maicii Domnului, s-au colectat sume de bani în toate unitățile parohiale din Protopopiatul Năsăud. S-a reușit adunarea sumei de 23 877 lei, bani care au fost virați în contul Arhiepiscopiei pentru a fi ajutați cei ce au suferit de pe urma inundațiilor din Oltenia, a spus pr. Cornel Coprean.

De asemenea, în urma acțiunilor desfășurate în parohiile din raza Protopopiatului Ortodox Gherla, credincioșii împreună cu preoții au răspuns pozitiv la apelul de rugăciune și solidaritate, adunând suma de 17 628 lei.

Preoții și credincioșii din protopopiatele Bistrița și Beclean au organizat timp de mai multe săptămâni o campanie de strângere de fonduri, iar în seara zilei de 19 august, un transport de aproximativ 20 de tone de alimente neperisabile și haine au plecat spre Mitropolia Olteniei, respectiv la Târgu Jiu, conform celor precizate de pr. Emanuel Vidican, din Protopopiatul Bistrița.

Campania în Arhiepiscopia Alba Iuliei

În Postul Adormirii Maicii Domnului, Arhiepiscopia Alba Iuliei a derulat Campania umanitară „Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia”, inițiată de Patriarhia Română și TVR. Bisericile și mănăstirile din județele Alba și Mureș au colectat produse neperisabile, legume și cereale, apă, haine, pături, produse de igienă și bani, oferite de credincioși pentru familiile afectate de inundații din Oltenia.

Colecta s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, în semn de compasiune și solidaritate cu persoanele din zonele afectate de inundațiile din partea de sud a țării care s-au soldat cu pierderi de vieți omenești și au provocat mari pagube materiale.

În cele două săptămâni în care s-a desfășurat campania „Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia”, în Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, prin implicarea preoților și prin dărnicia bunilor și milostivilor creștini, s-au colectat următoarele produse: ulei – 12.138 litri, zahăr – 10.625 kilograme, orez – 5.124 kilograme, făină albă – 14.030 kilograme, făină de mălai – 3.290,5 kilograme, paste făinoase – 1.959 pachete, conserve diverse – 5.356 bucăți, griș – 540,5 kilograme, sare, vegeta și pesmet – 281 pachete, oțet – 96 litri, apă minerală și plată – 2.878 sticle, legume 627 kilograme, cereale – 6.370 kilograme, soia – 19,2 kilograme, untură – 7 kilograme, dulciuri – 141 pachete, produse sanitare – 1.120 pachete, pături și pilote – 314 bucăți, haine – 793 saci și pachete, covoare – 16 bucăți, perdele – 56 bucăți, saltele – 3 și suma de 31.991 lei, conform unui comunicat transmis de biroul de presă al Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Bunurile colectate au fost trimise la Arhiepiscopia Craiovei, la Arhiepiscopia Râmnicului și către Episcopia Slatinei și Romanaților pentru a fi distribuite familiilor sinistrate din localitățile în care apele au măturat tot ce au găsit în cale.

„Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, adresează sincere mulțumiri tuturor preoților și credincioșilor din județele Alba și Mureș care nu au rămas insensibili la această dramă a sinistraților din Oltenia și s-au implicat activ în cadrul campaniei umanitare organizate în Postul Adormirii Maicii Domnului, răspunzând cu dragoste și promptitudine la inițiativa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române”, se arată în comunicatul transmis de biroul de presă al Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Colectă în Episcopia Sălajului

La îndemnul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru sprijinirea persoanelor afectate de inundațiile ce au avut loc la sfârșitul lunii iulie, în sudul țării, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Petroniu, și credincioșii Episcopiei Sălajului s-au implicat în campania umanitară „Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia”.

Astfel, pe întreaga perioadă a Postului Adormirii Maicii Domnului au fost organizate, în cadrul protoieriilor, mănăstirilor și parohiilor din Eparhie, colecte constând în bani, alimente neperisabile, cereale și legume.

Până la data de 20 august, au fost colectate în cele trei centre organizate la protopopiatele Zalău, Simleu Silvaniei și Jibou, cantitatea de 6305 litri ulei, 4595 kilograme zahăr, 7611 kilograme faină, 3815 kilograme orez, 6816 kilograme cereale și legume, 1668 kilograme paste făinoase, 1384 bucăți de produse de igienă, 210 borcane miere de albină, 270 litri suc de roșii, conserve, prosoape, pături și saltele, condimente, precum și suma de 11. 951 lei, conform celor precizate de consilierul social-filantropic din Episcopia Sălajului, pr. Claudiu Nechita.

„Toate aceste ajutoare vor fi direcționate, la sfârșitul săptămânii, spre localități din Episcopia Slatinei și Romanaților, precum și în alte localități care au avut de suferit de pe urma inundațiilor. Preasfințitul Părinte Petroniu adresează pe această cale mulțumiri pentru implicarea, dărnicia, promptitudinea și dragostea de care au dat dovadă bunii credincioși ai Episcopiei Sălajului în campania „Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia””, a mai menționat pr. Claudiu Nechita.

Comentarii Facebook


Știri recente