Ajunul Bobotezei la Reședința Patriarhală: „Venirea cu apa sfințită în case este și o reîmprospătare a Tainei Botezului”

Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul și slujitorii Catedralei Patriarhale au binecuvântat cu Agheasmă Mare Reședința Patriarhală în Ajunul Bobotezei. 

„Venirea cu apa sfințită în casele credincioșilor este și o reîmprospătare a Tainei Botezului”, le-a spus oaspeților Patriarhul Daniel.

Preafericirea Sa a detaliat că „încă de la Botezul Domnului se arată Sfânta Treime și că, de fapt, temelia Botezului creștin înseamnă unirea un unei persoane umane care crede în Iisus Hristos cu persoanele divine ale Preasfintei Treimi”.

„Încă din această viață trecătoare se stabilește, prin Botez, o legătură veșnică de iubire și de viață între persoana umană care se botează în biserică și persoanele Preasfintei Treimi”, a spus Părintele Patriarh.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Afundarea de la Botez, această afundare sau cufundare în iubirea nesfârșită, profundă a Preasfintei Treimi, este începutul vieții creștine. De aceea botezul este temelia vieții creștine, începutul vieții creștine ca viață trăită în comuniune cu Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt”.

Preafericirea Sa a spus că de aceea Mântuitorul Iisus Hristos, când a poruncit ucenicilor să meargă să formeze ucenici din toate popoarele, din toate etniile și să-i boteze pe toți cei care au devenit ucenici ca urmare a catehezei, a misiunii apostolice – a poruncit să-i boteze în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, pentru că Sfânta Treime s-a arătat îndată după primirea botezului de la Ioan Botezătorul în Iordan.

„Deci avem botezul pocăinței lui Ioan și apoi s-a deschis drumul spre un Botez superior desăvârșit. Sfântul Vasile cel Mare spune că botezul lui Ioan era începutul botezului, iar botezul creștin este desăvârșirea botezului”.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Deci, toți cei botezați în numele Preasfintei Treimi, adică prin cufundare, plonjare sau adâncire în iubirea veșnică a Preasfintei Treimi, aceia trăiesc din binecuvântarea Preasfintei Treimi”, a subliniat Patriarhul Daniel.

„Și aceasta ne arată de ce toate slujbele ortodoxe se săvârșesc în prezența și cu binecuvântarea Preasfintei Treimi. Noi răspundem la iubirea Preasfintei Treimi prin ritmarea tuturor slujbelor și rugăciunilor cu aceste cuvinte: Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Vezi mai multe imagini de la eveniment în Secțiunea Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente