AGENDĂ: Evenimentele lunii octombrie 2017

hram-2013-sf-dimitrie-cel-nou-bucuresti

A 10-a lună a anului calendaristic şi a doua a anului bisericesc, luna octombrie cuprinde mai multe sărbători şi evenimente religioase. Dintre toate, cel mai important este hramul Catedralei Patriarhale sărbătorit în ziua de cinstire a Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.

2 octombrie

  • Sărbătoarea Sf. Ciprian – Sfântul originar din Antiohia este mare izbăvitor de vrăji, fiind el însuşi, înainte de convertire, un vrăjitor vestit al vremurilor sale. Un fragment din sfintele sale moaşte se află la Biserica Zlătari din Capitală, locaş de cult ce îl are ca ocrotitor.

4 octombrie

  • Examen de capacitate preoţească în Arhiepiscopia Bucureştilor. Concursul va avea loc la Centrul pentru formare continuă Dumitru Stăniloae din Bucureşti.

Media de promovare a examenului de capacitate preoțească este minimum 7,00 (șapte), cu nici o notare parțială – la proba scrisă sau proba orală – sub 6,00 (șase). Examenul de capacitate preoțească are valabilitate de 1 an (pentru cei care vor obține media între 7,00 și 8,99) și 2 ani (pentru cei care vor obține cel puțin media 9,00).

5 octombrie

  • În perioada 5-6 octombrie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române se va întruni la Reşedinţa Patriarhală. În cadrul acestei şedinţe va fi ales un nou chiriarh pentru Episcopia Hușilor (detalii aici).
  • Sărbătoarea Sfinţilor Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu – Hotărârea canonizării acestora a avut loc joi, 25 februarie 2016, în şedinţă de lucru a Sfântului Sinod al BOR. Proclamarea  canonizării a avut loc în data de 28 septembrie 2016, în biserica Mănăstirii Sfântul Antim – Troianu.
  • Parohia Vatra Luminoasă din București : Conferință dedicată prevenirii violenței în familie.
  • Ziua Internaţională a Educaţiei – În anul 1994, UNESCO a proclamat data de 5 octombrie drept Ziua Internaţională a Educaţiei pentru a comemora semnarea, în anul 1966, a documentului Recomandare privind statutul cadrelor didactice.

6 octombrie

7 octombrie

  • Sărbătoarea Sfinţilor Mari Mucenici Serghie şi Vah. Cu acest prilej, Biserica din incinta Palatului Cotroceni îşi sărbătoreşte hramul.

Acești sfinți sunt și ocrotitorii Catedralei Mitropolitane din Craiova, unde se află și un fragment din moaștele lor. În ajunul sărbătorii, la Craiova este organizată o procesiune cu moaștele acestor mucenici.

13 octombrie 

  • Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași  – În anul 1996, a fost pentru prima dată în istoria pelerinajului din România când peste un milion de credincioși au venit să cinstească, la Iași, pe Sfântul Apostol Andrei și pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Acest moment a fost marcat, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în calendarul bisericesc prin sărbătorirea, în fiecare an, în data de 13 octombrie, a Aducerii moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași.

14 octombrie

  • Cu prilejul sărbătorii Sfintei Parascheva, la Iaşi vor avea loc ample manifestări culturale şi religioase. Cu acest prilej vor fi aduse moaștele Sfintei Mucenițe și întocmai cu Apostolii Tecla.

Moaştele sfintei se află în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Odoarele au fost aduse de Voievodul Vasile Lupu (1634-1653) din Constantinopol la Iaşi, în Moldova, la Mănăstirea Sfinţilor Trei Ierarhi, în anul 1641. Sfintele moaşte au fost dăruite Moldovei de patriarhul Constantinopolului Partenie I (1639-1644), ca recunoştinţă pentru dărnicia domnitorului Vasile Lupu, care plătise toate datoriile Patriarhiei ecumenice.

15 octombrie

  • Sfinţii Părinţi de la Sinodul 7 Ecumenic – Ultima mare confruntare de doctrină a Bisericii primelor veacuri a fost iconoclasmul, erezie îndreptată împotriva cultului icoanelor. După o serie de persecuții lansate de împărați bizantini iconoclaști, Biserica a răspuns prin convocarea Sinodului al VII-lea Ecumenic, în 787, la Niceea. Sinodul a început în data de 24 septembrie 787 şi s-a încheiat în 13 octombrie 787, în Palatul imperial Magnaura din Constantinopol. Prăznuirea Părinților care au restabilit dreapta credință s-a instituit la scurt timp după încheierea sinodului, cel mai târziu la începutul secolului al IX-lea.

19 octombrie

20 octombrie 

  • Agenţia de ştiri Basilica împlineşte doi ani de misiune mediatică pe reţelele de socializare. În luna octombrie a anului 2015, cu binecuvântarea Patriarhului României, Agenţia de ştiri Basilica a pătruns în sfera Social Media prin înfiinţarea de conturi pe următoarele reţele: FacebookTwitterInstagramGoogle+ şi Youtube.  Pe parcurs s-a adăugat şi Pinterest.

21 octombrie

  • Sărbătoarea Sfinților Cuvioși Mărturisitori: Visarion și Sofronie; Sf. Mc. Oprea; Sf. Preoți Mărturisitori: Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel. Aceşti Sfinţi Mărturisitori au strălucit în propovăduirea dreptei credinţe în veacul al XVIII-lea.

23 octombrie 

  • Biserica Ortodoxă cinsteşte pe cei șapte tineri din Efes: Maximilian, Exacustodian, Iamblic, Martinian, Dionisie, Antonin și Constantin. Ei sunt socotiţi ocrotitorii celor care au insomnii.

Cei șapte tineri s-au retras, în timpul persecuţiei lui Deciu, într-o peșteră din muntele Ohlon (azi muntele Pion) din imediata apropiere a Efesului. Împăratul Deciu a ordonat să fie zidită intrarea în peșteră pentru ca cei șapte tineri să moară prin asfixiere și prin lipsa hranei. Sursele siriene ale vieţilor celor şapte sfinţi spun că, din acel moment, ei au dormit, prin voia lui Dumnezeu, 200 de ani. După cuvintele lui Nichifor Calist, cei şapte tineri au mai trăit încă şapte zile, iar apoi au adormit întru Domnul în anul 434, fiind înmormântaţi cu mare cinste de către întregul popor.

26 octombrie 

27 octombrie 2017

Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor – Mii de pelerini vor participa şi anul acesta la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, ale cărui sfinte moaşte se află în Catedrala Patriarhală. Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor organizează cu acest prilej mai multe evenimente religioase şi culturale:

– Procesiunea Calea Sfinților;
– Etapa finală a celei de a zecea ediţii a Festivalului – Concurs Naţional de Muzică bisericească Lăudaţi  pe Domnul!

28 octombrie

Foto: Arhivă

Comentarii Facebook


Știri recente