Adunarea Protopopiatului pentru Centrul SUA. Evenimentul a fost prezidat de IPS Nicolae

Preoţii şi delegaţii parohiilor din Protopopiatul pentru Centrul SUA al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Statelor Unite ale Americii s-au întâlnit, în perioada 24-25 noiembrie 2017, la parohia Sf. Treime din Troy, Michigan,  pentru Adunarea de Protopopiat. Evenimentul a fost prezidat de IPS Nicolae.

Lucrările Adunării au debutat vineri după amiază cu rugăciunea de binecuvântare rostită de Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi. A urmat apelul nominal, prezentarea Agendei de lucru, citirea şi aprobarea procesului verbal de la Adunarea precedentă din noiembrie 2015.

Prima temă de pe Agenda Adunării a fost dedicată Anului comemorativ ”Justinian Patriarhul și mărturisitorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în România”. Părintele Ieromonah Atanasie Popescu, de la Catedrala Sf. Împărați Constantin și Elena din Chicago, a prezentat conferinţa cu tema „Sfinții închisorilor în viața noastră duhovnicească”, informează Biroul de Presă al Mitropoliei.

Prezentarea a cuprins mai multe puncte, de la schițarea regimului politic în România după anul 1945, la prezentarea, prin citate, a suferințelor groaznice în închisori ale celor ce au îndrăznit să mărturisească că sunt creștini, până la amintirea numelor unora dintre ierarhii, preoții, monahii, mirenii care au fost victimele regimului comunist.

A doua temă s-a referit la ”Anul omagial al iconarilor și a pictorilor bisericești în Patriarhia Română” și a cuprins o prezentare a simbolismului veșmintelor în icoanele ortodoxe. Filmul Trinitas TV despre icoana Maicii Domnului de la mănăstirea Nicula a completat această prezentare. Ziua de vineri s-a încheiat cu întâlnirea IPS Mitropolit Nicolae cu preoții din Protopopiat.

Lucrările Adunării au fost reluate a doua zi prin prezentarea temei ”Patriarhul Justinian – evocări în Revista Credința a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din America”, de Pr. Iulian Aniței de la parohia Acoperământul Maicii Domnului din Houston.

Părintele Iulian a prezentat concis personalitatea Patriarhului Justinian, pentru a se opri apoi la prezentarea relațiilor Arhiepiscopiei din America cu Patriarhul Justinian, așa cum se desprind din mai multe articole din Revista Credința. Acestea au fost semnate de cei care l-au cunoscut pe Patriarh, IPS Arhiepiscop Victorin, Arhimandritul, pe atunci, Bartolomeu Anania, Arhimandritul Felix Dubneac, dnul George Alexe.

Filmul Trinitas TV despre lucrările împlinite la Catedrala Mântuirii Neamului a constituit prilejul lansării unei colecte în parohiile Protopopiatului pentru ajutorarea finalizării acestor lucrări în anul 2018. IPS Nicolae a vorbit despre importanța acestui proiect pentru toți românii ortodocși din țară și din afara ei.

Următoarea parte a Adunării a fost dedicată rapoartelor diferitelor activități din parohii. Raportul Asociației Doamnelor (AROLA), întocmit de Claudia Roșca de la parohia Buna Vestire din Cleveland a fost citit de Pr. Valentin Ilieș, secretarul ședinței, iar raportul  ROYA (Asociația Tinerilor) de Alexandru Barbolovici. Fiecare parohie a prezentat apoi un raport al activităților școlii de duminică. Alegerea Consistoriului protopopesc a fost ultimul punct pe Agenda acestei întâlniri.

IPS Mitropolit Nicolae a exprimat mulțumiri Părintelui protopop Călin Barbolovici și tuturor credincioșilor parohiei pentru organizarea acestei Adunări de Protopopiat. Sf. Liturghie de duminică 26 noiembrie a încheiat întâlnirea preoților și delegaţilor parohiilor din Protopopiatul pentru Centrul SUA.

Foto credit: Mitropolia Ortodoxă a celor două Americi

Comentarii Facebook


Știri recente