„Aduceți-vă aminte de mai marii voștri” – Baba Novac comemorat la Cluj

Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat, marți, 5 februarie 2019,  începând cu ora 10:00, o slujbă de pomenire la statuia lui Baba Novac, amplasată lângă Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca.

La final slujbei, Mitropolitul Clujului a evocat personalitatea lui Baba Novac și a evidențiat martiriul acestuia.

Statuia lui Baba Novac de lângă Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca. ©destepti.ro

Plecând de la îndemnul Sf. Pavel – „Aduceți-vă aminte de mai marii voștri” (Evrei 13:7), ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți „să nu-i izoleze în ungherul uitării pe înaintași, care prin însăși jertfa pilduitoare merită respectul și recunoștința noastră”.

Din soborul slujitor a făcut parte Pr. Ioan Bizău, director general Radio Renașterea. Reprezentanții Bisericii Ortodoxe au așezat la baza statuii un coș de flori și au aprins candele, informează Mitropolia Clujului.

Marți s-au împlinit 418 ani de la trecerea la Domnul a celui cunoscut cu numele de Baba Novac și care se tâlcuiește „bătrânul Novac”.

Baba Novac

În anul 1601, Baba Novac și duhovnicul său, preotul Sasca, ambii de origine sârbă, au fost arși de vii în piața centrală a Clujului, după care trupurile celor doi au fost scoase în afara zidurilor cetății și ridicate în țeapă, în apropierea locului pe care astăzi se află Bastionul Croitorilor.

Din relatările cronicarului italian Ciro Spontoni aflăm că Baba Novac a răbdat în tăcere torturile. „O dovadă a prezenței și puterii Bunului Dumnezeu?” s-a întrebat cronicarul.

Ulterior, pe locul unde Baba Novac a fost tras în țeapă, Mihai Viteazul a înfipt un steag în amintirea bravului ostaș al armatei sale.

Foto credit: Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente