„Adormirea Maicii Domnului”, hramul Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca

Catedrala mitropolitană din centrul orașului Cluj-Napoca va sărbători vineri, 15 august 2014, Adormirea Maicii Domnului în mod festiv, acest mare praznic fiind hramul locașului de cult.

Procesiune cu icoana Maicii Domnului, în ajun

Potrivit Radio Renașterea, slujbele vor începe încă de joi, 14 august, din ajunul sărbătorii, când de la ora 18 va fi oficiată Slujba Privegherii și Prohodul Maicii Domnului. La final, credincioșii în frunte cu soborul de preoți, vor merge în procesiune cu icoana Maicii Domnului și vor înconjura catedrala, intonând cântări duhovnicești, potrivit părintelui Teofil Roman, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane. În ziua de hram, vineri, la ora 8:30, va începe Slujba Acatistului Adormirii Maicii Domnului, după care se vor citi Ceasurile, iar cu începere de la ora 10 se va săvârși Sfânta Liturghie în sobor de preoți și diaconi.

Hramul catedralei, în amintirea zilei istorice de 15 august 1916

Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca este primul edificiu bisericesc românesc de amploare ridicat în inima țării reîntregite. Așezat în centrul capitalei culturale a Transilvaniei, locașul de cult a fost construit între anii 1923-1933, din inițiativa vrednicului de pomenire Episcopul Nicolae Ivan. Catedrala din Cluj are deasupra ușilor de la intrare, o icoană în mozaic ce reprezintă Adormirea Maicii Domnului, hramul bisericii.

Cum a fost ales acest hram ne spune vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Iustin Tira: „A fost ales de Episcopul ctitor Nicolae Ivan, în cinstea Maicii Domnului, ca semn de prețuire și de cinstire și de iubire pe care întotdeauna creștinii ortodocși români le-au avut față de Maica Domnului, dar în același timp și întru amintirea istoricei zile de 15 august 1916, când bravile oștiri române au pornit războiul cel mare și greu pentru dezrobirea și eliberarea fraților de sub stăpâniri străine, cum se precizează în actul comemorativ întocmit și așezat în piatra de temelie a catedralei noastre”.

Comentarii Facebook


Știri recente