Adăpost şi hrană pentru oamenii străzii, la Alba Iulia

Centrul Social de Urgenţă din Gara CFR din Alba Iulia, aşezământ patronat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă, oferă în prezent adăpost şi hrană pentru 56 de oameni ai străzii, capacitatea aşezământului fiind suplimentată, în ultima perioadă, din cauza temperaturilor extrem de scăzute. „Facem apel la cetăţeni să nu rămână nepăsători faţă cei aflaţi în nevoie şi, în cazul în care întâlnesc o astfel de persoană care riscă să îngheţe de frig, să anunţe cazul la 112“, a spus Costinel Şoaită, coordonatorul Centrului.

Un număr de 45 de bărbaţi şi 11 femei beneficiază în prezent de serviciile Centrului Social de Urgenţă din Gara CFR din Alba Iulia. Cel mai vârstnic beneficiar are 87 de ani.

De la începutul anului şi până în prezent în centru au fost aduse cinci persoane care au fost ridicate de pe stradă de poliţişti sau de echipajele SMURD deoarece puteau îngheţa de frig, având în vedere că în timpul nopţilor au fost înregistrate temperaturi foarte scăzute.

Ultimul caz a fost înregistrat joi când un bărbat în vârstă de 33 de ani a fost preluat de un echipaj SMURD din toaleta unei benzinării din Alba Iulia şi adus în centru, unde a primit hrană şi îngrijire. Bărbatul nu avea acte asupra sa, este bolnav psihic, şi în prezent reprezentanţii centrului încearcă să îi afle identitatea şi să îi găsească rudele.

„Ca în fiecare iarnă, am decis să suplimentăm locurile din cadrul centrului. Am încercat să păstrăm legătura cu autorităţile, astfel încât nicio persoană aflată în dificultate să nu rămână în aceste zile cu temperaturi extrem de scăzute pe stradă. Centrului Social de Urgenţă din Gara CFR Alba Iulia este singura alternativă pentru oamenii străzii, iar aici primesc găzduire pe timpul nopţii, mâncare caldă şi haine curate. Facem apel la cetăţeni să nu rămână nepăsători faţă de cei aflaţi în nevoie, şi în cazul în care întâlnesc o astfel de persoană care riscă să îngheţe de frig să anunţe cazul la 112“, a spus Costinel Şoaită, coordonatorul Centrului Social de Urgenţă Alba Iulia, conform unui comunicat transmis de biroul de presă al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia şi preluat de “Ziarul Lumina”.

Aşezământ din structura Filantropiei Ortodoxe

Centrul Social de Urgenţă Alba (Aşezământul Social pentru Persoanele fără Adăpost) este o unitate pentru persoane care se confruntă cu riscul excluderii şi marginalizării sociale, aflată în structura Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Acesta oferă beneficiarilor, persoane fără locuinţă, servicii de primire, găzduire temporară şi cantină socială, consiliere socială, suport emoţional, informare, orientare şi integrare socio-profesională, însoţire pentru obţinerea unor documente şi acte de identitate sau stare civilă, asistenţă medicală primară şi îngrijire, ajutor material, asistenţă moral-religioasă fără discriminare pe motive de confesiune, etnie sau gen.

Beneficiarii centrului sunt persoane fără adăpost identificate pe stradă sau în gări, persoane care şi-au pierdut locuinţa din diverse motive şi nu au resursele materiale şi financiare necesare asigurării alteia şi nici nu beneficiază de alte servicii sociale care acordă găzduire, vârstnici abandonaţi de propria familie şi ale căror resurse financiare şi personale sunt insuficiente, tineri proveniţi din case de tip familial, foşti deţinuţi, respinşi de familie şi lipsiţi de sprijinul societăţii. Centrul are o capacitate de 50 de locuri iar persoanele incluse în acest program pot beneficia de aceste servicii timp de 90 de zile (cu posibilitate de prelungire), după cum se precizează în comunicatul transmis de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

Comentarii Facebook


Știri recente