Acuzații iresponsabile fără dovezi concrete

În cotidianul Adevărul din 20 martie 2014, domnul Cezar Paul-Bădescu a publicat un articol de opinie intitulat Mafia cu patrafir. Față de opiniile exprimate de jurnalistul cotidianului Adevărul, precizăm:

1. Numirea tinerilor teologi în posturile vacante de preoți și diaconi se face cu respectarea prevederilor statutare și regulamentare bisericești (Statutul pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române – art. 123-124 și Ghidul (Îndrumar) privind numirea și transferarea clerului la parohii, aprobat de Sfântul Sinod). Preoții și diaconii slujitori sunt selectați prin concurs dintre doctorii, absolvenții de masterat și licențiații de teologie pastorală după ce au susținut examenul de capacitate preoțească. Ulterior, aceștia sunt numiți în parohie de episcopul locului într-o ședință a Permanenței Consiliului eparhial. În acest scop, centrele eparhiale dau periodic publicității posturile vacante de preoți și diaconi în vederea organizării concursului pentru ocuparea lor. Cei interesați au acces direct la toate aceste informații fie prin oferirea lor gratuită pe suport tipărit de Secretariatele arhiepiscopiilor și episcopiilor, fie prin accesarea paginilor de internet ale eparhiilor. Ca atare, numirea și transferul preoților și diaconilor în parohii se face în mod transparent, iar nu ocult așa cum sugerează iresponsabil domnul Cezar Paul-Bădescu. O presupusă condiționare a numirii într-un post de preot sau diacon de o sumă de bani dovedește din partea jurnalistului de la Adevărul o abordare jurnalistică diletantă și iresponsabilă, cu intenția de a calomnia și a denigra.

2. De aceea, în continuare, autorul editorialului exprimă o altă opinie hazardată când afirmă că acele presupuse sume de bani oferite pentru numirea într-un post de preot trebuie în mod automat „recuperate” de la enoriași. În viziunea hiperbolizantă a domnului Cezar Paul-Bădescu, preotul ar fi un fel de „stăpân al parohiei” care ar impune după bunul plac „biruri” comunității parohiale pe care o slujește. Această afirmație dovedește că jurnalistul este complet străin de realitatea vieții bisericești, deoarece contribuțiile benevole pentru serviciile religioase din parohii sunt stabilite de Consiliul parohial format din reprezentanți aleși ai comunității parohiale, iar Centrul eparhial verifică anual gestiunea și corectitudinea înregistrării și utilizării veniturilor de fiecare unitate bisericească, potrivit hotărârii Sfântului Sinod.

3. Referitor la întrebarea „unora” despre impozitarea veniturilor Bisericii, îl informăm că, în România, Codul fiscal prevede anumite facilități fiscale acordate Cultelor religioase cu mențiunea că acestea trebuie să fie utilizate pentru întreținerea locașurilor de cult, plata utilităților, completarea salariilor personalului deservent, a impozitelor și asigurărilor sociale, pentru lucrări de consolidare și restaurare, pentru opera socială și educațională etc. Această situație se regăsește în toate țările Uniunii Europene datorită rolului lor important și activității spirituale, sociale, educaționale și culturale desfășurate în beneficiul societății. În acest sens, reamintim că pentru susținerea activităților social-filantropice, medicale și educaționale în anul 2013, Biserica Ortodoxă Română a cheltuit suma de peste 80.000.000 lei.

Cât privește alte opinii exprimate în editorial, acestea sunt atât de ridicole și penibile încât nici nu merită vreun răspuns, atâta vreme cât sunt introduse prin sintagme de genul „îmi povestea cineva”.

În concluzie, opiniile calomnioase exprimate cu aroganță și în manieră cvasi-justițiară de domnul Cezar Paul-Bădescu în editorialul publicat de cotidianul Adevărul denotă lipsă de dovezi concrete și intenție evidentă de denigrare. Probabil la comanda cuiva.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente