Actul de mărturisire nu e doar afirmație, ci și luarea crucii și împreună-lucrarea cu Dumnezeu: PS Ieronim

Mărturisirea lui Hristos nu e doar afirmație, ci și acțiune liberă și împreună-lucrătoare cu Dumnezeu, urmând exemplul Mântuitorului Hristos, a spus duminică Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul. El a vorbit la Catedrala Patriarhală despre ce implică sfințenia și cum poate fi atinsă.

Mărturisirea este o lucrare complexă, care depășește simpla afirmare a credinței, a spus episcopul vicar patriarhal. E nevoie și de acțiuni concrete.

„Calea cea dreaptă și adevărată este ca să ne luăm fiecare crucea sa, adică ceea ce Dumnezeu a dăruit fiecăruia în viață, ușor sau greu, menirea sa, și cu aceasta să mergem mai departe”, a afirmat el.

Aceasta este calea sfințeniei, la care suntem cu toții chemați, pentru că lucrarea lui Dumnezeu Întrupat se desăvârșește prin sfinți.

„Sfânt este Dumnezeu și această calitate a Sa se cere împărtășită”, a spus Preasfințitul Părinte Ieronim.

„Hristos este bobul cel mare de grâu, cum spune Fericitul Augustin, bobul care are în sine o rodire nelimitată. De aceea, cel ce este în Hristos, cel ce mărturisește pe Hristos, va avea o rodire fără de limită”, a subliniat el.

„Și cei care vor crede în Dumnezeu vor fi [numeroși] precum boabele recoltei de grâu, vor fi ca nisipul mării și ca stelele și planetele cerului. Aceasta este puterea multiplicatoare a Domnului nostru, Iisus Hristos, putere la care ne facem părtași prin lucrarea Duhului Sfânt, Care lucrează în noi începutul Binelui.”

„Să răspundem Duhului Sfânt, care, coborându-se în sufletul omului, se coboară cu acea bogăție de daruri pe care le menționează Scriptura”, a continuat ierarhul.

„Aceste daruri se fac lucrătoare nu printr-un act de dictat asupra persoanei, ci prin disponibilitatea persoanei de a coopera, pentru că sfințenia este o împreună-lucrare cu Dumnezeu.”

„Să ne rugăm să fim împreună-lucrători cu Dumnezeu și împreună-lucrători cu sfinții la devenirea noastră!” a încheiat Preasfințitul Părinte Ieronim.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu (arhivă)

Comentarii Facebook


Știri recente