Activităţi cu tinerii la Parohia „Schimbarea la Faţă“ din Cluj-Napoca

În Parohia „Schimbarea la Faţă“ din Cluj-Napoca, şcoala este prezentă în Biserică, dar şi Biserica, prin slujitorii ei, parohul Titus Moldovan şi pr. Petru Ioan Ilea, îşi face simţită prezenţa în şcoală. Printre numeroasele activităţi care s-au desfăşurat în acest an şcolar, în luna iunie, peste 120 de elevide la unităţile de învăţământ aflate în apropierea bisericii au participat la întâlniri cu caracter religios, educativ şi recreativ, informează „Ziarul Lumina”.

Un număr de 120 de elevi de clasa a X-a şi a VII-a, de la unităţile de învăţământ aflate în aria parohiei (Liceul Teoretic „Avram Iancu“, Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai“ şi Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“), însoţiţi de profesorii de religie Eugenia-Mariana Ilea de la Liceul Teoretic „Avram Iancu“, Daniela Stoian şi Grigore Mănarcă de la Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai“, şi Anca Vasiu de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“ au participat la întâlniri cu caracter religios, educativ şi recreativ. Acestea au avut loc în demisolul Bisericii, în spaţiul destinat Centrului liturgic şi catehetic „Theophania“.

Activităţile au fost coordonate de Radu Copil, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Creştini Ortodocşi din Cluj-Napoca şi de Oana Raluca Băilă, vicepreşedinta Asociaţiei Studenţilor Creştin-Ortodocşi Români, filiala Cluj-Napoca. Printre temele abordate au fost: „Ce decizii importante avem de luat în viaţă?“, „Ce exemple avem din viaţa de zi cu zi care ne pot orienta?“, „Oare ce decizii au de luat tinerii noştri pentru viaţa de zi cu zi?“.

Radu Copil i-a antrenat pe toţi într-un dialog constructiv pentru ca fiecare să-şi dea seama de importanţa participării duminica la Sfânta Liturghie. S-a pus accentul în principal pe schimbare, transformare, ceea ce este numit în limbaj teologic „metanoia“, adică schimbarea minţii sau a cugetului.

Scurt metraj cu impact în rândul tinerilor

Pentru exemplificare s-a folosit un film de scurt metraj, „Circul Fluture“, un film de succes, în rol principal fiind Nick Vujicic, bărbatul născut fără mâini şi picioare.

„Filmul a impresionat şi a avut un impact deosebit în sufletul tuturor celor prezenţi, elevi şi profesori deopotrivă. Atât filmul cât şi viaţa actorului principal al filmului dovedesc faptul că succesul unui om stă în felul în care îşi vede viaţa şi viitorul, iar piedicile există doar în mintea lui, după cum susţine chiar Nick Vujicic“, a spus părintele Petru Ioan Ilea.

Tânărul îşi priveşte handicapul ca pe un dar de la Dumnezeu, iar credinţa lui face ca multe comunităţi religioase din întreaga lume să-l invite să ţină discursuri.

„Pot spune, fără a pretinde că sunt infailibil, că un film bun poate odihni sufletul precum o rugăciune. De fapt orice acţiune care ne apropie de Dumnezeu este o rugăciune trăită în fiinţa noastră. Aşa am căutat şi noi să-i apropiem pe tineri de rugăciunea trăită.

Şi dacă Şcoala a venit în Biserică, prin elevi şi profesori, şi noi la rândul nostru, slujitorii altarului, ne-am făcut simţită prezenţa în şcolile din aria parohiei, ori de câte ori am fost invitaţi, la festivităţile de sfârşit de an şcolar, oferind în dar o carte religioasă pentru toţi absolvenţii premianţi de la gimnaziu şi până la nivel de liceu“, a precizat pr. Petru Ioan Ilea.

Ca obiectiv pentru vacanţa de vară, pe lângă alte proiecte cu caracter educativ şi recreativ, precum taberele şi excursiile, preoţii slujitori de la Biserica „Schimbarea la Faţă“ din Cluj-Napoca, împreună cu voluntari de la şcolile din aria parohiei, vor înregistra şi aranja toate cărţile aflate în patrimoniu, pentru a forma, la final, o bibliotecă de carte religioasă, şi nu numai, pentru folosul tuturor celor interesaţi de cult şi cultură, a mai menţionat pr. Petru Ioan Ilea.

Comentarii Facebook


Știri recente