Activități cu tinerii în Episcopia Caransebeșului

În perioada 28-31 martie, se desfășoară în orașul stațiune Băile Herculane o întâlnire de lucru a elevilor care fac parte din Consiliu Național al Elevilor, informează „Ziarul Lumina”.

În cadrul proiectului „Tineri în Biserică” derulat de Episcopia Caransebeșului, sâmbătă, 30 martie, a avut loc la Rusca Montană o nouă întâlnire cu copiii și tinerii din localitate.

Ziua de sâmbătă, 30 martie, la Herculane, a fost dedicată întâlnirii elevilor și profesorilor participanți cu Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Întâlnirea a avut loc în paraclisul mănăstirii cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfânta Mare Muceniță Varvara” din stațiune. În cuvântul său, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a precizat că acești tineri „ne-au adresat anumite întrebări, le-am adresat și noi întrebări și cred că a fost o întâlnire folositoare și pentru ei, dar și pentru noi. Cred că aceste întâlniri cu tinerii sunt benefice și organizatorii au insistat foarte mult ca, pe lângă celelalte activități, ședințele de lucru pe care le au în aceste zile petrecute la Herculane, să aibă loc și această întâlnire duhovnicească chiar în paraclisul așezământului monahal de la Băile Herculane. Ne-am bucurat să-i avem ca oaspeți pe toți acești tineri din țara noastră, reprezentanții elevilor din toate județele României, și credem că hotărârile pe care ei le-au luat vor purta și amprenta discuțiilor pe care noi le-am avut astăzi în această biserică și își vor da concursul ca hotărârile lor să fie în concordanță cu învățătura Bisericii noastre”.

Ierarhul a rostit o scurtă meditație și o rugăciune de binecuvântare pentru elevii, profesorii și însoțitorii lor. La final, toți cei prezenți au primit din partea ierarhului daruri constând în icoane și cărți de rugăciuni. „Suntem la Băile Herculane și pentru că Herculane este o zonă deosebit de frumoasă și deosebit de importantă ca spiritualitate, am încercat să îmbinăm utilul cu plăcutul și am propus reprezentanților elevilor să avem o întâlnire aici la mănăstire cu ierarhul locului, Preasfințitul Lucian, care a fost foarte deschis și a răspuns imediat invitației noastre. Inițiativa am reușit să o punem în practică, iar tinerii au foarte deschiși și direcți. Întâlnirea a fost extraordinar de benefică, în care ierarhul a reușit să dialogheze foarte direct, și eu cred că și răspunsurile elevilor au venit foarte tranșante atât în ceea ce privește predarea religiei în școală, cât și în problematica violenței în școli”, a declarat Romeo Moșoiu, consilier al ministrului educației.

„Să ne cunoaștem credința”

În cadrul proiectului „Tineri în Biserică” derulat de Episcopia Caransebeșului, sâmbătă, 30 martie, a avut loc la Rusca Montană o nouă întâlnire cu copiii și tinerii din localitate, care au luat parte la activitățile reunite sub deviza „Să ne cunoaștem credința”. Astfel, în prezența părintelui paroh și a unor cadre didactice din localitate, 31 de copii au participat la concursul de cunoștințe religioase în urma căruia primii trei clasați au primit drept recompensă participarea la tabăra de creație „Credință și artă pentru toți” organizată de Episcopia Caransebeșului în perioada 1-7 iulie. Câștigătorii au fost, în ordine: Breha Adrian – locul I, Muntean Adina – locul II și Șchiopu Oana – locul III, toți trei elevi în clasa a VIII-a ai școlii din localitate.

În partea a doua a întâlnirii, copiii, coordonați de părintele paroh Sorin Adrian Toma, au completat chestionare legate de școală, familie și Biserică, în cadrul proiectului „Împreună pentru copiii noștri”, inițiat de Sectorul social-filantropic, misionar și activități cu tineretul al episcopiei. După completarea chestionarelor, copiii au purtat discuții pe diferite teme cu coordonatorul proiectului – Mihai Ciucur. Acesta a prezentat celor prezenți concluziile preliminare ale studiului sociologic realizat pe un eșantion reprezentativ de copii, reliefând, în cadrul unor discuții interactive cu copiii, importanța pe care internetul și mass-media o au tot mai mult în viața copiilor din zilele noastre. S-au adus, de asemenea, în discuție rolul și modalitățile practice prin care copiii pot participa activ la viața Bisericii, precum și importanța căutării de modele cu adevărat de urmat într-o lume dominată tot mai mult de violență și nepăsare.

La final, toți copiii au primit diplome de participare și icoane, cărți și obiecte bisericești din partea Centrului eparhial, iar reprezentanții episcopiei și părintele paroh au promis copiilor că astfel de întâlniri vor mai avea loc, fiind prevăzute și alte activități comune pe parcursul proiectului. „Odată cu întâlnirea de azi de la Rusca Montană, proiectul «Tineri în Biserică» ajunge, iată, și în mediul rural, după ce acțiunile de până acum au vizat în special tinerii din mediul urban. Numărul mare de copii participanți și entuziasmul cu care ei au venit ne confirmă lucrarea frumoasă pe care părintele paroh o are de mai multă vreme cu copiii și tinerii din parohie. Pentru acest nucleu de tineret existent deja, activitățile din cadrul proiectului vin să consolideze și să întărească frumoasa lucrare pastoral-misionară desfășurată de părintele Sorin Toma, oferind un prilej și o șansă în plus pentru ei să Îl cunoască pe Hristos și Biserica Sa”, a subliniat Mihai Ciucur – inspectorul pentru activități cu tineretul în cadrul Episcopiei Caransebeșului.

Proiectul „Tineri în Biserică”, ajuns la ediția a doua, are ca scop principal desfășurarea de activități instructiv-educative și artistice cu caracter duhovnicesc, cu un număr de aproximativ 100 de copii din parohiile partenere în proiect, dar și structurarea unei strategii de acțiune pe termen mediu și lung a Bisericii în ceea ce privește lucrarea misionară cu tânăra generație.

Comentarii Facebook


Știri recente