Activități cu tineretul în Parohia Troianu II, Teleorman

În Parohia Troianu II, Protoieria Roșiorii de Vede, Episcopia Alexandriei și Teleormanului, păstrarea tradiției bradoșilor sau a mucenicilor muntenești a reprezentat pentru slujitorii Bisericii un prilej de a implica generația tânără a comunității din mediul rural în acțiuni de exersare a iubirii milostive față de oamenii în nevoi.

Pentru a păstra tradiția în cinstea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia din comuna Troianu, județul Teleorman, preoții slujitori de la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” a Parohiei Troianu II, pr. paroh Sorin Costin Răpeanu și pr. Marius Constantin Dincă, i-au familiarizat pe copiii din comunitate cu vechile tradiții, portul popular, dar mai ales cu iubirea de Dumnezeu și de semeni. „Activitatea a început mai mult dintr-o dorință de a ne conecta cu copiii. Mai întâi au fost bradoșii făcuți de femeile bătrâne la biserică, bradoși pe care i-am descoperit ca și preoții care au slujit înaintea mea, fiind o tradiție locală. La un moment dat s-au făcut în exces și nu știam ce să facem cu ei. Atunci m-am gândit să-i duc la școală, iar copiilor le-a plăcut foarte mult. Anul următor, când sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici a căzut într-o zi de sâmbătă, nu m-am mai dus la școală cu bradoși pentru că se învecheau până luni, dar au venit în ziua de duminică la biserică niște copii și m-au întrebat de ce nu m-am mai dus cu bradoși la școală și de atunci le-am promis că mă voi ține de cuvânt și că aceasta va rămâne ca o tradiție. În zona noastră, bradoșii, care în slavonă înseamnă „bărboși”, sunt niște soldați, cărora li se fac nasturi, deși soldații de atunci nu aveau așa ceva, în forma cifrei opt, care răsturnată înseamnă eternitatea, și sunt unși cu miere, care înseamnă dulceața Raiului. La noi se spune că „se gustă din sărbătoare”, pentru că atunci când mușcă din bradoși, ei mușcă din cei 40 de Mucenici, din credința lor, din răbdarea lor și din dragostea lor pentru Dumnezeu și credința creștină”, a arătat pr. Marius Constantin Dincă de la Parohia Troianu II.

Din acest an, bradoșii nu au fost împărțiți doar la biserică și la școală, ci și oamenilor defavorizați din satele parohiei. „Am dezvoltat activitatea noastră prin implicarea copiilor, alături de mămicile lor, în pregătirea unei mese calde în ziua de sâmbătă și împărțirea de către ei a caserolelor cu hrană caldă și a bradoșilor pentru 20 de oameni. Vreau să fac legături între oameni astfel încât în fiecare sâmbătă din Postul Mare să continuăm pregătirea hranei calde pentru cei 20 de bătrâni și, de aceea, copiii au mers cu bradoșii la oamenii mai cu stare, care credem că ne pot ajuta ca să putem continua acțiunea noastră”, a mai spus pr. Marius Constantin Dincă.

Copiii mai sunt cooptați și în proiectele catehetice naționale derulate de Patriarhia Română, dar și în alte activități impuse de necesitățile locale, și anume sprijinirea tinerei generații în formarea educațională. „Am înțeles, după 18 ani, cam târziu ce-i drept, faptul că parohia care nu are grijă de copii nu are viitor, mai ales în comunitățile rurale. În aceste comunități trebuie să fii conectat cu copilul, să știi numele fiecăruia, să te duci la școală sau să te vadă cât de cât. Am momente când mă duc la școală inventând motive pentru ca, în drum spre directoare, să salut copiii pe coridor. Când îmi zâmbesc, atunci sunt cel mai fericit. Vedeți rezultatele de la simulări. Părinții dau vina pe profesori, dar nici ei ca părinți nu au făcut nimic pentru copii în restul timpului. Astfel, vom iniția la vară, în biserică, o școală duminicală pentru elevii de la clasele a VI-a și a VII-a, la care vor preda profesori voluntari. De asemenea, am început să dăm la sfârșitul clasei a VIII-a celui mai bun elev o bicicletă, aceasta pentru a-i încuraja”, a explicat pr. Dincă.

În activitățile catehetice derulate de Parohia Troianu II se numără și proiectul de catehizare a adulților „Calea mântuirii”, care se desfășoară în fiecare duminică.

Comentarii Facebook


Știri recente

Câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței” au fost premiați | FOTO

În aula Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București, au fost premiați luni, 20 mai 2024, câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței”.…