Activitate misionară a studenților de la Colegiul Sfântul Nicolae al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași

În după-amiaza zilei de joi, de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, credincioșii parohiei Stânca-Roznovanu, una dintre cele mai sărace parohii ale Protopopiatului Iași 1, s-au bucurat de vizita studenților de la Colegiul „Sfântul Nicolae” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, care, însoțiți de arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, și de Valentin Țoc, directorul colegiului, au participat la slujba Paraclisului Maicii Domnului, oficiată în biserica parohială, informează „Ziarul Lumina”. Micul lăcaș de cult a fost neîncăpător pentru numeroșii credincioși veniți să se roage Maicii Domnului, iar la final, răbdarea copiilor prezenți a fost răsplătită cu dulciuri, icoane și cărți, dăruite de studenții teologi.

Pentru comunitatea parohiei Stânca-Roznovanu a Protopopiatului Iași 1, județul Iași, formată din circa 60 de familii și păstorită de părintele Adrian Miron, ziua de joi, 21 noiembrie 2013, a fost una deosebită. Numeroși copii din localitate, și nu numai, însoțiți de părinți și de bunici, au participat la slujba Paraclisului Maicii Domnului, oficiată în biserica parohială, la lumina lumânărilor, de arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, de pr. paroh Adrian Miron și de pr. Valeriu Olaru de la parohia Victoria. Răspunsurile la strană au fost date de studenții teologi de la Colegiul „Sfântul Nicolae” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, inițiatorii acestei activități misionare.

La finalul slujbei, arhim. Hrisostom Rădășanu a ținut o cateheză despre cinstirea Maicii Domnului, ce a fost însoțită de pliante explicative, împărțite credincioșilor și copiilor prezenți. Pliantele au conținut o icoană a Maicii Domnului „Cea plină de har”, precum și numeroase argumente scripturistice, patristice, dar și mărturii privind cinstirea Maicii Domnului de-a lungul timpului. Arhim. Hrisostom Rădășanu a ales să țină o cateheză întrucât parohia Stânca-Roznovanu se confruntă din plin cu fenomenul sectar.

„De ce o cinstim pe Fecioara Maria, Maica Domnului? În primul rând, pentru că Dumnezeu a cinstit-o atunci când S-a întrupat din ea. Putea să se întrupeze din oricare femeie, însă a ales-o pe Fecioara Maria, trimițând un înger să o înștiințeze de acest lucru. În al doilea rând, îngerii o cinstesc, dovadă fiind cuvintele Arhanghelului Gavriil: „Bucură-te, ceea ce ești plină de dar, Domnul este cu tine! Binecuvântată ești tu între femei”. Care mamă a mai primit asemenea cuvinte? În al treilea rând, și oamenii o cinstesc pe Fecioara Maria, dovadă fiind episodul biblic în care o femeie din popor îi spune Mântuitorului: „Fericit este pântecele care Te-a purtat și fericiți sunt sânii pe care i-ai supt””, a subliniat părintele arhimandrit în cuvântul rostit.

Lăcașul de închinare a devenit neîncăpător

A urmat apoi mărturia emoționantă a studentului teolog Ioan din Bruxelles – Belgia, fost ateu, care a vorbit despre schimbarea sa și despre trecerea la credința ortodoxă. Manifestarea a continuat cu un moment de socializare și o mică gustare în curtea bisericii, la care au luat parte toți credincioșii prezenți.

„Ne-a bucurat nespus de mult prezența părintelui consilier Hrisostom Rădășanu în parohia noastră, și mai ales cuvântarea despre Maica Domnului ca Mama noastră, a tuturor. Într-adevăr, simțim prezența și ajutorul ce ni-l oferă Maica Domnului pas cu pas în viața noastră cotidiană, dar și mijlocirea Ei la ridicarea noii noastre biserici, deoarece în mai puțin de un an de când am început lucrările, s-a finalizat fundația, ce are o adâncime de peste 3 m. Sunt fericit că și oamenii au răspuns pozitiv chemării de a ni se alătura pentru a o cinsti și a-i aduce slavă Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Numărul enoriașilor care au participat la această slujbă a fost atât de mare, încât biserica a devenit neîncăpătoare. Dacă de obicei duminica participă la Sfânta Liturghie cel puțin 20 de copii, la această slujbă de seară au participat „îngerașii” de la grădiniță, dar și din clasele I-IV din Stânca, și nu numai. Chiar dacă a fost cald în biserică, copiii au avut răbdarea oamenilor mari de a rămâne până la sfârșitul slujbei, și drept răsplată au primit dulciuri, icoane și cărți din partea studenților Colegiului „Sfântul Nicolae””, a spus pr. paroh Adrian Miron.

„În primul rând, suntem datori să îi mulțumim Maicii Domnului pentru tot ajutorul, pe care, în mod minunat, ni l-a acordat încă de la începutul acestui proiect. Această experiență este pentru mulți dintre noi prima de acest fel, dar nădăjduim că vom reuși cu ajutorul Maicii Domnului și celelalte proiecte propuse. În numele tuturor colegilor mei, mărturisesc că a fost o experiență extraordinară, plină de trăire și, mai presus de toate, o rugăciune în care L-am simțit pe Hristos între noi. De aceea, considerăm că întâlnirea noastră din această seară și-a atins scopul, care a constat atât în oferirea unui mic ajutor și încredere în lupta și activitatea misionară a preotului paroh, cât și într-un schimb de experiență remarcabil pentru noi, studenții Facultății de Teologie din Iași. Am fost onorați de prezența în mijlocul nostru a două persoane dragi nouă, anume părintele arhimandrit Hrisostom Rădășanu, consilier pe probleme de învățământ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, și domnul director Valentin Țoc. Dumnezeu să răsplătească dragostea și dăruirea tuturor celor ce s-au implicat în buna desfășurare a acestui proiect”, a adăugat și Emanuel Mocanu, coordonatorul Comisiei misionare a Colegiului „Sfântul Nicolae”.

Activitățile derulate între Colegiul „Sfântul Nicolae” și parohia Stânca-Roznovanu nu se opresc aici, urmărindu-se și încheierea unui parteneriat permanent între cele două entități. Luna viitoare, copiii din Stânca vor întoarce vizita studenților teologi, printr-o mică excursie în Iași și împrejurimi. Amintim că parohia Stânca-Roznovanu este una săracă, misionară, cu biserică aflată în construcție.

Comentarii Facebook


Știri recente