Activitate educațional-culturală la Negulești

Peste 150 de copii, profesori și părinți din Piatra Neamț, Târpești și Negulești au participat, în perioada 1-4 aprilie 2013, la proiectul „În căutarea satului pierdut”. Elevii au avut prilejul de a descoperi viața comunității românești tradiționale, precum și meșteșugurile de altădată, informează „Ziarul Lumina”.

Școala Generală „Nicu Albu” din Piatra Neamț, Liceul de Artă „Victor Brauner” din Piatra Neamț, parohia Negulești și parohia Târpești, aflate în Protopopiatul Roznov, au desfășurat săptămâna trecută un proiect în parteneriat în cadrul programului „Să știi mai multe, să fii mai bun!”. Obiectivul principal al proiectului a fost redescoperirea credinței, spiritualității și a înțelepciunii omului de la sat, a tradițiilor și meșteșugurilor populare.

„Activitatea principală s-a derulat în mijlocul comunității parohiale de la Negulești. Aici, copiii din mediul urban au fost întâmpinați de membrii Asociației «Leru-i Doamne», coordonată de pr. paroh Lucian Mocănașu. Pentru început, s-a făcut o demonstrație de valorizare a artei populare românești manifestată prin credință, trăire, port strămoșesc, prin cântecele și meșteșugurile tradiționale. Elevii au învățat despre viața oamenilor din trecut, despre înțelepciunea populară, depre confecționarea costumelor și instrumentelor muzicale populare, despre facerea și coacerea pâinii s.a.”, a relatat pr. George Măriuța, directorul Centrului de tineret „Vestitorii Bucuriei” – Bălțătești, județul Neamț. Activitățile s-au derulat în spațiul bisericesc de la Negulești, fiind întărită astfel convingerea că Biserica, prin comunitatea parohială, a contribuit la păstrarea și transmiterea credinței și identității spirituale a poporului român. „Viața comunităților tradiționale românești s-a derulat sute de ani în jurul Bisericii și a credinței ortodoxe. Valorile creștine au inspirat viața oamenilor, creând idei frumoase și comportamente umane. Biserica și Școala sunt cele două instituții care au avut dintotdeauna chemarea să inspire viața noastră și să formeze caracterele și comportamentele oamenilor. Copiii noștri, care experimentează din plin stilul modern de viață, au nevoie să descopere acele principii care să le dezvolte echilibrul sufletesc, care să-i îndrume spre o viață plină de adevăr și sens”, a mai spus pr. George Măriuța.

Comentarii Facebook


Știri recente