Academicianul Dan Hăulică a fost condus pe ultimul drum

Membri ai familiei, prieteni, personalități și iubitori ai culturii românești l-au condus ieri, 20 august, pe ultimul drum pe „aristocratul culturii românești” Dan Hăulică, membru corespondent al Academiei Române, președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Artă, fost ambasador al României la UNESCO, informează „Ziarul Lumina”.

Slujba de prohodire a fost oficiată în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou din Capitală de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

După rostirea rugăciunilor de iertare, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a rostit mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „Un ambasador al culturii românești. Domnul Dan Hăulică (1932-2014)”. Un ultim omagiu a fost rostit și din partea Academiei Române de către academicianul Eugen Simion, președintele Fundației Naționale pentru Știință și Artă din cadrul Academiei Române, care a arătat că academicianul Dan Hăulică „a fost și va rămâne un eminent critic plastic, poate cel mai important pe care l-am avut după cel de-al Doilea Război Mondial”, „un om al șoaptei și un spirit al nuanței” care „a contribuit substanțial, prin opera și atitudinea lui demnă și responsabilă, ca rezistența prin cultură să fie posibilă și, astfel, tradițiile noastre spirituale să nu se prăbușească în lunga noapte a regimului totalitar”.

Ultime omagii au mai fost rostite și de către colaboratori și apropiați ai academicianului Dan Hăulică, precum Geo Șerban, istoric, critic literar și redactor al revistei „Secolul 20”, Ruxandra Garofeanu, critic de artă, Constantin Flondor, pictor, Grigore Elisei, scriitor și jurnalist, Silvia Radu, pictor, Ion Iliescu, fost președinte al României, și arhimandritul Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, care a subliniat trăirea profundă ortodoxă a „motorului simpozioanelor de la Mănăstirea Putna”: „Apropiindu-ne de domnul ambasador, un om pe care-l simțeai pătruns de conștiința rostului său, de ridicarea culturii către înălțimi, către spirit, noi, slujitorii Bisericii, preoți sau monahi, eram deodată chemați la o reînnoire a propriei vocații. Ne simțeam repuși într-un neobosit apostolat, pentru că el însuși era un apostol al culturii și al spiritualității, al frumosului și al binelui. Astfel de personalități sunt un dar și o binecuvântare pentru noi toți și suntem recunoscători că datorită lor și altora asemenea lor cultura noastră românească are marea particularitate de a nu fi străină de inspirația Duhului celui Preasfânt”.

La final, PS Varlaam Ploieșteanul a mulțumit tuturor celor care au evidențiat personalitatea și lucrarea atât de complexă a celui care rămâne pentru noi un model și a precizat realizările acestuia în planul culturii și al spiritualității ortodoxe românești. „Plecarea sa dintre noi reprezintă nu doar o pierdere sentimentală pentru familie, pentru prieteni, cunoscuți și colaboratori, ci o pierdere a întregii națiuni, plecând dintre noi una dintre cele mai fasci-nante personalități ale culturii românești din secolul al XX-lea și începutul celui de-al XXI-lea. Plecarea sa este totuși însoțită de această speranță a noastră că datorită acestei sensibilități spre religios, acestei fidelități față de tradiția creștină ortodoxă românească, reprezintă răspunsul cel mai frumos prin care astăzi Dan Hăulică, cetățean de onoare al Iașiului, probabil și al altor localități, devine cetățean al cerului și, nădăjduim, cetățean al raiului. Dorim cu adevărat ca amintirea lui să rămână neștearsă dintre noi, iar puterea exemplului său să inspire cât mai mulți tineri!”, a subliniat Preasfinția Sa.

Slujba Înmormântării a continuat cu sărutarea de pe urmă, iar apoi cu punerea în mormântul din Cimitirul „Sfânta Vineri” din Capitală.

Comentarii Facebook


Știri recente