Academia Română și Academia de Științe a Rep. Moldova salută adoptarea sintagmei „limba română” ca denumire a limbii oficiale în Rep. Moldova

Academia Română și Academia de Științe a Republicii Moldova salută hotărârea Parlamentului Republicii Moldova de adoptare a sintagmei „limba română” ca denumire a limbii oficiale în statul vecin de peste Prut.

„Academia Română salută hotărârea adoptată de Parlamentul Republicii Moldova, în data de 16 martie 2023, pentru impunerea sintagmei limba română ca denumire a limbii oficiale în toate domeniile vieții culturale și științifice, precum și în toate documentele legislative și administrative”.

„Fundamentată științific, susținută cu argumente incontestabile, sintagma „limba română“, clară și univocă, spre deosebire de celelalte denumiri vehiculate până în prezent (limbă moldovenească, limbă de stat, limbă oficială sau limbă maternă), pune pregnant în evidență legăturile istorice și culturale existente dintotdeauna între românii trăitori de o parte și de cealaltă a Prutului, legături bazate pe origine, pe istorie și pe aspirații comune”.

„Adoptarea hotărârii Parlamentului Republicii Moldova de impunere a sintagmei limba română în învățământ, în știință și cultură, în administrație și justiție reprezintă un act important, un semnal decisiv în vederea recunoașterii în plan european a unității noastre culturale”, a transmis Academia Română.

La rândul său, Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova a numit hotărârea Parlamentului Republicii Moldova „act juridic demult  așteptat”.

„În sfârșit, s-a instituit un act juridic, demult  așteptat, de confirmare a adevărului științific cu privire la denumirea limbii vorbite în Republica Moldova – limba română – pentru care Academia de Științe a Moldovei a pledat permanent și insistent prin diversele sale Declarații, Adresări, Hotărâri și în conferințe științifice”.

„Felicităm deputații care și-au dat votul pentru legiferarea adevărului științific și juridic privind limba română în spiritul Declarației de Independență a Republicii Moldova, prioritatea căreia a fost decisă de către Curtea Constituțională”.

„Considerăm că această hotărâre istorică constituie un act de recunoștință față de toți oamenii de știință și de cultură, scriitori, cadre didactice, doctoranzi, studenți, care au luptat pentru promovarea adevărului științific privind limba vorbită în spațiul basarabean și pentru acordarea acesteia a statutului de limbă de stat”, se menţionează pe site-ul instituţiei.

Foto credit: Basilica.ro

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente