Academia Română celebrează 158 de ani de la înființare

Academia Română, cel mai înalt for științific și de cultură al României, celebrează joi 158 de ani de existență.

Cu ocazia aniversării, conducerea instituției organizează joi tururi ghidate la sediul istoric al instituției, de pe Calea Victoriei nr. 125, în intervalul orar 10:00 – 15:00.

Din punct de vedere istoric, Academia Română a fost înființată, prin Decretul Locotenenței Domnești din 1/3 aprilie 1866, Societatea Literară Română. având ca prime sarcini stabilirea ortografiei limbii române, elaborarea și publicarea dicționarului și gramaticii limbii române.

Data aniversară amintește de momentele istorice de la jumătatea secolului 19 și de dorința românilor din Moldova și Țara Românească de a crea un singur popor.

În lumina acestor evenimente, era absolut necesară o instituție care să uniformizeze aspectele ortografice specifice fiecărei regiuni.

Vederea clădirii Academiei Române în anul 1898. Foto credit: Academia Română

Inițial, Societatea Literară Română a fost alcătuită din 21 de membri aleşi din toate provinciile româneşti (trei din Moldova, patru din Muntenia, trei din Transilvania, câte doi din Banat, Maramureş şi Bucovina, trei din Basarabia şi doi din Macedonia).

La un an de la înființare, instituția este restructurată în Societatea Academică Română, având ca scop declarat de „a lucra la înaintarea literelor şi a ştiinţelor între români” și urmând să cuprindă trei secţiuni: literară-filologică, istorică-arheologică şi a ştiinţelor naturale”.

Denumirea de astăzi a instituției datează din 29 martie / 10 aprilie 1879, când a fost promulgată legea prin care Societatea Academică Română era declarată Institut Național cu denumirea Academia Română. Articolul 2 stabilea idealurile instituției: „Cultura limbii și a istoriei naționale, a literaturilor, a științelor și frumoaselor arte”.

De mai bine de trei decenii, din 1990, Academia Română are un număr de 14 secții, acoperind domenii precum: literatură, lingvistică, istorie, filosofie, psihologie, matematică, fizică, chimie, biologie, științe geonomice, științe tehnice, știința și tehnologia informației, agronomie, medicină, științe economice și juridice, sociologie, arte, arhitectură.

Prin lege şi statut, Academia Română are un număr maxim de 181 de membri titulari şi corespondenţi şi 135 de membri de onoare, din care cel mult 40 din ţară.

Foto credit: Basilica.ro


Știri recente