Academia Română a reluat seria conferințelor Dalles după 75 de ani

Conferințele Academiei Române de la sala „Dalles” au fost reluate joi. Conferința inaugurală a fost susținută de președintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop.

La evenimentul de deschidere a fost prezentată istoria Fundației „Ioan I. Dalles” și a sălii situate pe Bulevardul Nicolae Bălcescu numărul 18.

Programul conferințelor va fi stabilit de Fundația Culturală ,,Ioan I. Dalles” și  va avea drept scop sprijinirea, promovarea și dezvoltarea activității culturale și educative, informează Academia Română într-un comunicat.

Fundația își propune să realizeze schimburi de experiență interculturală prin care să pună în valoare patrimoniul național.

În anul 1918, Elena Dalles, rămasă fără moștenitori, a lăsat prin testament Academiei Române două proprietăți în centrul capitalei, cu indicații precise referitoare la expropriere, precum și cu dorința ca Academia Română să construiască un edificiu cu destinație culturală și să înființeze o fundație ce va purta numele celui de-al treilea fiu al familiei, Ioan.

Academia Română a organizat în 1930 un concurs de schițe pentru construcția Fundației Dalles, la care au fost invitați să participe șase arhitecți. Concursul a fost câștigat de arhitectul Horia Teodoru, iar antrepriza lucrărilor a fost încredințată de Academia Română firmei inginerului Emil Prager. Costurile, în valoare de 14 milioane de lei, au fost achitate din fondurile proprii ale Academiei Române.

În anul 1948, toate proprietățile Academiei Române au fost confiscate abuziv prin decizia Consiliului de Miniștri, inclusiv Sala „Dalles”, imobilul fiind dat în folosința Ministerului Artelor și Informațiilor și încredințat apoi, spre administrare, Muzeului de Artă al Republicii Populare Române.

Din 2018, Sala Dalles a revenit în proprietatea Academiei Române.

Sursă foto: dalles.ro

Comentarii Facebook


Știri recente