Academia din Creta a aniversat 50 ani de existenţă

Cu prilejul aniversării a 50 de ani de existenţă a Academiei din Creta au fost organizate, în perioada 2 – 4 octombrie 2018, mai multe manifestări religioase şi culturale.

Evenimentele desfăşurate în Kolimbari au fost prezidate de Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului.

Delegatul Patriarhului României la momentul festiv a fost Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

De asemenea, Preafericitul Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului, Preafericitul Părinte Hrisostom, Arhiepiscopul Ciprului, Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Albaniei, au onorat invitaţia de a participa la evenimentul din Creta.

Din partea Consiliului Ecumenic al Bisericilor a fost prezent părintele Ioan Sauca, director al Institutului Ecumenic din Bossey, iar la unele manifestări a participat și Excelența Sa Prokopis Pavlopoulos, președintele Greciei.

Sfinţirea bisericii „Sf. Nichifor Leprosul”

Manifestările au început marți, 2 octombrie, la sediul Academiei Ortodoxe din Creta unde dimineața, în prezența ierarhilor prezenți și a membrilor din Comitetul de conducere, a avut loc o ședință de lucru în care s-au făcut propuneri pentru viitor și s-au ales noi membri.

În după masa aceleiași zile în localitatea Sirikari – aproximativ 80 km de Chania – a avut loc slujba de sfințire a noii biserici cu hramul „Sf. Nichifor Leprosul” – originar din acest loc – oficiată de patriarhul Bartolomeu în prezența președintelui Pavlopoulos și a ierarhilor prezenți.

În cursul serii a fost inaugurată o nouă aripă a Așezământului pentru bătrânii bolnavi, „Annasakion” aflat în grija Mitropoliei de Kisamos și Selini.

Adunarea festivă a Academiei din Creta

În data de 3 octombrie dimineața în mănăstirea stavropighială din Gonia – Maica Domnului a Îngerilor – a fost săvârșită Sfânta Liturghie la care au asistat toți ierarhii prezenți precum și invitații, iar la sfârșitul acesteia prof. Constantinos Zorbas, președintele Academiei Ortodoxe din Cipru, a fost proclamat ca Arhonte al Patriarhiei Ecumenice.

A fost săvârșită de asemenea și o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii Academiei trecuți la cele veșnice în cei 50 de ani de la înființarea ei în 1968.

Apoi a fost inaugurat noul Muzeu bisericesc al mănăstirii ce cuprinde icoane și cărți vechi între care și unele tipărite la Iași și la București în limba greacă în secolul XVIII: „Tomos agapis”, Iași 1698; „Tomul bucuriei”, București 1705; „Istoria Patriarhilor de Ierusalim”, București 1715 – lucrări ale Patriarhului Dositei al Ierusalimului și „Mineiul pe iulie”, Iași 1836.

După amiaza, în Aula mare a Academiei – unde s-au desfășurat și lucrările Sfântului și Marelui Sinod – a avut loc Adunarea festivă la care au participat aproximativ 300 de persoane. La începutul acesteia au fost rostite cuvântări de salut și de binecuvântare din partea delegaților prezenți.

În calitate de delegat al Bisericii Ortodoxe Române, Preasfinţitul Părinte Visarion a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, „doriri de bine și de succes pentru viitor acestei instituții prestigioase a Bisericii ce desfășoară o bogată activitate misionară, interconfesională și de cunoaștere a valorilor Ortodoxiei ecumenice și care, în 2016, a găzduit lucrările Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe”.

Prezent la Adunarea Festivă, președintele Greciei, dl. Prokopis Pavlopoulos, a rostit un cuvânt în care a subliniat rolul Bisericii Ortodoxe în viața societății contemporane ca și provocările la care aceasta trebuie să facă față.

„Manifestările din Creta au fost încărcate de semnificații duhovnicești deosebite prin slujirile liturgice ca și prin celelalte momente aniversare, aducându-se astfel un binemeritat omagiu ctitorilor Academiei Ortodoxe din Creta dar și celor care astăzi se ostenesc în slujirea Ortodoxiei și a cultivării relațiilor interortodoxe și intercreștine”, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

Academia Ortodoxă din Creta funcţionează sub auspiciile Patriarhului Ecumenic. Este administrată de un consiliu format din 10 membri, sub preşedinţia Mitropolitului Amfilohie de Kissamos şi Selinon.

Foto credit: Episcopia Tulcii

Comentarii Facebook


Știri recente