Academia de Îngrijiri Paliative: Fundația Bucuria Ajutorului a organizat o nouă sesiune științifică

Fundația Bucuria Ajutorului a organizat sâmbătă cea de a doua sesiune științifică în domeniul medical din proiectul-pilot „Academia de Îngrijiri Paliative”.

Medici și psihologi din țară și străinătate au prezentat lucrări științifice la Centrul de formare continuă „Dumitru Stăniloae” din Capitală.

„În cadrul sesiunii medicale de astăzi am avut lectori, atât din România cât și din Israel. Evenimentul a avut loc atât în format fizic, cu prezență în cadrul Centrului de Formare Continuă «Dumitru Stâniloae»,  dar și în format online, unde au participat elevi de la școlile postliceale sanitare din București”, a explicat pentru Trinitas TV Adriana Căruntu, directoarea Centrului de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie Taumaturgul” al Arhiepiscopiei Bucureștilor și inițiatoarea proiectului-pilot.

„Lucrările au fost foarte diversificate, atingând puncte importante, care nu s-au discutat până acum și care își doresc să aducă în atenția cadrelor medicale, cercetătorilor și oamenilor care lucrează în domeniul medical importanța îngrijirii paliative, problemele cu care ne confruntăm și, de ce nu, să încercăm să îmbunătățim pe zi ce trece acest domeniu atât de nobil, al îngrijirii paliative.”

„În cadrul sesiunii de astăzi, au fost 20 de lectori, care sunt membri ai Academiei Române, oameni cu o pregătire de cel puțin 30 de ani în acest domeniu, cu lucrări prezentate internațional pe teme importante”, a adăugat Adriana Căruntu.

Marinela Ivan, responsabil cu proiecte de cooperare în cadrul Ambasadei Elveției la București, a transmis mesajul Ambasadorului Confederației Elvețiene, Excelența Sa, Arthur Mattli.

„Felicit Fundația Bucuria Ajutorului, pe d-ra Căruntu, directorul acesteia, întregul personal și întreaga echipă implicată în acest proiect pilot, pentru organizarea conferinței de astăzi, precum și pe toți vorbitorii și participanții care s-au reunit, pentru ultima oară în acest an, pe tema îngrijirilor paliative”, a transmis Ambasadorul Elveției.

„V-ați reunit pentru a face un schimb de experiență, de idei, de soluții, nu pentru a preda, ci pentru a explora, nu pentru a impune, ci pentru a împărtăși și a construi ceva sustenabil în acest domeniu.”

Ambasada Elveției a sprijinit construirea noului sediu al Centrului de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor și este un prieten constant al instituției.

Proiectul-pilot „Academia de Îngrijiri Paliative”, inițiat de centru, urmărește dezvoltarea profesionalismului lucrătorilor din domeniul îngrijirilor paliative, atât în organizațiile Bisericii, cât și în sistemul public sau privat de sănătate.

„Ceea ce dorim să se concretizeze în urma acestor sesiuni este să atragem cât mai mulți specialiști din lumea medicală: profesori universitari, medici, asistenți medicali, pentru a susține formarea viitoarelor cadre care să ofere îngrijiri paliative”, a precizat Steluța Ștefan-Eftimie, manager de calitate în cadrul Fundației Bucuria Ajutorului a Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Cred că este recunoscut faptul că această nevoie nu este suficient acoperită la nivelul țării noastre și ne dorim ca școlile postliceale sanitare, ca facultățile să introducă module de formare pentru viitorii specialiști și, de ce nu, în acest mod transmitem factorilor decizionali din sistemul de sănătate mesajul nostru de a încerca să creeze, la nivelul fiecărui spital, măcar zece paturi pentru îngrijirea pacienților cu stări terminale și boli cronice progresive”, a mai spus Steluța Ștefan-Eftimie.

Sesiunea de lucrări științifice a fost moderată de coordonatorii proiectului, printre care se numără și profesorul universitar Manole Cojocaru.

„Ne bucurăm de o participare crescută. Sunt foarte mulți interesați de acest domeniu medical,  îngrijiri paliative, mai ales că, în România, îngrijirile paliative sunt date puțin la o parte. Ar trebui să crească numărul specialiștilor, să se predea în universitățile noastre această disciplină”, a declarat profesorul pentru Trinitas TV.

Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor este singurul spital privat din Capitală care aparține Bisericii.

A fost înființat în 2012 și a oferit îngrijiri până în prezent pentru aproximativ 4000 de pacienți, majoritatea oncologici

În prezent, în România există numeroase centre de paliație, dar numai câteva programe de Master în domeniu, ceea ce subliniază necesitatea unei instituții de învățământ superior specializată în acest tip de îngrijire medicală.

Foto credit: Facebook / Marinela Ivan

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente