Abordare științifică și duhovnicească a suferinței la Bistrița

La Bistrița s-a desfășurat la începutul acestei săptămâni Seminarul Ortodox de Medicină și Teologie la care au fost prezenți și Înalt Preasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, informează „Ziarul Lumina”.

Manifestarea aflată la a XII-a ediție a strâns zeci de teologi, medici, psihologi și specialiști din țară care au susținut comunicări pe teme referitoare la boală, suferință, dar și despre rolul Bisericii în unitățile spitalicești.

Programul ultimei zile a debutat cu slujba de Te Deum oficiată de IPS Mitropolit Andrei, urmată de o sesiune de comunicări pe tema „Biserica în spital”, moderată de ierarhul transilvan, împreună cu prof. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, președintele Colegiului Medicilor din România, și pr. prof. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

IPS Mitropolit Andrei și-a exprimat bucuria participării la cea de-a XII-a ediție a seminarului, manifestare importantă din punct de vedere științific și care, pe deasupra, din punct de vedere duhovnicesc, creează o comuniune care apropie sufletele oamenilor și le întărește. În acest cadru, Mitropolitul Clujului i-a acordat lui Vasile Astărăstoae distincția „Crucea Transilvană”.

După acest moment festiv, au susținut prelegeri IPS Mitropolit Andrei, pr. prof. Ioan Chirilă, pr. prof. dr. Stelian Tofană, din cadrul Facultății de Teologie din Cluj-Napoca, precum și alți profesori din mediul teologic și medical.

În prelegerea intitulată „Bolnav am fost și m-ați cercetat”, IPS Mitropolit Andrei a subliniat faptul că a avea grijă de cei bolnavi este o mare virtute. „Gândindu-ne că omul bolnav are și suflet, și trup, realizăm că suferința este și spirituală, și sufletească. De aceea, pe lângă doctorul trupurilor, e importantă în spital și prezența preotului”, a subliniat ierarhul. În continuare, actorul Dan Puric a susținut în fața publicului conferința „Suferința în închisorile comuniste”, iar la final, Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica”, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, a susținut un concert.

Comentarii Facebook


Știri recente