A treia ediție a Concursului Județean Sfânta Parascheva

Elevii de la zece școli din județul Iași au participat, în ultima zi a lunii mai, la Concursul județean „Sfânta Parascheva”. Școlarii au interpretat muzică religioasă, au desenat chipul Sfintei Parascheva și au avut de scris un eseu, informează „Ziarul Lumina”.

La Școala Gimnazială Pârcovaci din județul Iași a avut loc vineri, 31 mai 2013, Concursul județean „Sfânta Parascheva”, ediția a III-a, la care au participat 25 de copii de la școli din județ. Concursul a avut trei secțiuni: creație literară, creație plastică și interpretare religioasă. Prima etapă s-a derulat la nivelul cercurilor pedagogice de religie din județul Iași. „Ideea concursului a apărut în urmă cu zece ani, când m-am întâlnit cu mai mulți colegi din județul Iași la Olimpiada de Religie pentru clasele IV-VI. Acest concurs s-a dorit a fi unul de suflet, unde copiii să-și poată exprima aptitudinile artistice. Astfel, ei arată cât de mult Îl iubesc pe Dumnezeu și pe sfinți. Am încercat să creăm un ambient pentru desfășurarea probelor de concurs. Secțiunea interpretare religioasă a avut loc în cabinetul de religie, amenajat într-un stil tradițional. În această sală de clasă am încercat să aducem o fărâmă din spiritul înaintașilor noștri. Secțiunea creație plastică s-a desfășurat într-o sală de clasă în care sunt expuse icoane pictate de copiii din Școala Pârcovaci la Cercul de pictură «Părintele Vartolomeu Dolhan», ce funcționează de 12 ani. De asemenea, secțiunea creație literară s-a derulat într-un spațiu unde avem expoziții dedicate poetului Mihai Eminescu”, a amintit prof. Laura Crăciun, directorul Școlii Gimnaziale Pârcovaci.

Alexandru Avârvarei este unul dintre copiii care au participat la ediția din acest an a concursului. El a spus că a venit la Concursul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” pentru a trăi o nouă experiență și pentru „a-și testa capacitățile muzicale”. „La acest concurs am interpretat cântările «E ziua Învierii» și «Hristos a înviat». Cântarea «Hristos a înviat» în limba greacă am învățat-o de la prof. Elena Ciubotariu, diriginta noastră”, a spus Alexandru.

Premierea concursului a avut loc în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Hârlău. Premiile au fost oferite de Școala Gimnazială Pârcovaci, de Protopopiatul Hârlău și de Primăria Municipiului Hârlău.

Comentarii Facebook


Știri recente