A treia duminică din Postul Mare la Patriarhie

Sute de credincioși au fost prezenți astăzi, 7 aprilie 2013, în Duminica Sfintei Cruci, în Catedrala Patriarhală. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul său de învățătură, Preasfințitul Părinte Varsanufie a vorbit celor prezenți pe Colina Bucuriei despre importanța Sfintei Cruci în viața credincioșilor. Părintele Episcop a evidențiat că nu există Înviere fără cruce, de asemenea arătând lămurit că nu este lucrare pe care să o facă Biserica fără să fie însoțită de semnul Sfintei Cruci.

„Dacă în prima duminică a Postului Mare s-a arătat că fiecare dintre noi trebuie să fim mărturisitori, să căutăm să vestim, alături de păstorii sufletești, Evanghelia lui Hristos prin faptele noastre și prin viața noastră, în a doua duminică, Sfântul Grigorie Palama, păstorul Tesalonicului, ne-a învățat care este puterea rugăciunii, iată că în această a treia duminică, aproape de jumătatea Postului Mare, se face cinstirea și pomenirea Sfintei Cruci. Aceasta deoarece nu există Înviere fără Cruce”, a spus PS Varsanufie, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

După ce a amintit de preînchipuirile Sfintei Cruci din Vechiul Testament, Preasfinția Sa a arătat faptul că puterea Crucii este mare, deoarece ea a fost sfințită de însuși Fiul lui Dumnezeu. Mărturisirea Crucii și acceptarea ei sunt necesare, fiindcă numai prin Cruce omul se poate mântui. „În Noul Testament, Sfânta Cruce este sfințită de însuși Mântuitorul Iisus Hristos, care a primit a fi batjocorit, chinuit și mai ales răstignit pentru noi. Totdeauna în icoana ortodoxă a Învierii este reprezentat Mântuitorul Hristos, dar și Crucea. Sfântul Apostol Pavel arată corintenilor că prin Cruce noi ne-am mântuit și le spune că pentru cei necredincioși Crucea este nebunie, dar pentru cei care se mântuiesc, ea este puterea lui Dumnezeu. Galatenilor le spune că nu trebuie să ne rușinăm de Crucea lui Hristos, deoarece prin Cruce neamul omenesc s-a mântuit. Crucea trebuie să fie prezentă în fiecare zi în viața noastră și este prezentă atunci când ne însemnăm cu ea mărturisind prin aceasta dragostea cea mare a lui Dumnezeu, care L-a dat pe singurul Său Fiu ca să Se jertfească pe Cruce pentru mântuirea noastră. Hristos S-a deșertat de slava Sa dumnezeiască luând trup asemenea nouă și suferind, dar a făcut-o pentru ca noi să gustăm din Împărăția lui Dumnezeu”, a arătat Preasfinția Sa.

De asemenea, în această duminică, a treia a Postului Mare, tânărul teolog Neagu Ionuț Lucian a fost hirotonit diacon.

Duminica Sfintei Cruci a fost instituită la Constantinopol în secolul al VIII-lea, având dată variabilă.

Comentarii Facebook


Știri recente