A trecut un deceniu de la mutarea la Domnul a PF Hristodoulos, Arhiepiscopul Atenei

De la trecerea la cele veșnice a PF Hristodoulos s-au împlinit duminică zece ani. El a trecut la Domnul în 28 ianuarie 2008 și a fost înmormântat în 31 ianuarie 2008. Fostul conducător al Bisericii Ortodoxe Elene s-a aflat la conducere timp de aproape 10 ani.

Cu prilejul comemorării, Arhiepiscopul Ieronim al Atenei, actualul conducător, a oficiat sâmbătă o slujbă de pomenire.

La slujba de înmormântare oficiată la Atena în 2008 au participat mii de credincioşi din Grecia, reprezentanţi ai tuturor Bisericilor Creştine din Europa (inclusiv Patriarhul Daniel al României), precum şi membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia.

În cuvântul rostit la funeraliile Preafericitului Hristodoulos, Patriarhul Daniel a elogiat personalitatea fostului conducător al clerului și credincioșilor ortodocși greci.

‘Desăvârșit orator bisericesc și păstor dinamic, a fost luminat de Dumnezeu știind să se apropie cu părintească dragoste de toate categoriile de credincioși, contribuind astfel la apropierea Bisericii de popor și a poporului de Biserică. Adormitul întru Domnul a fost, în același timp, sensibil la transformările culturale și de mentalitate din lumea contemporană, afectată de criză, nu doar în domeniul social și economic, ci, mai cu seamă, în cel spiritual. În acest sens, a acordat o atenție deosebită tineretului, în procesul de educație al acestuia, pentru a-i pregăti pe tineri în fața provocărilor lumii de azi. În viziunea Preafericitului Părinte Hristodoulos, Biserica are îndatorirea să fie prezentă și activă în societate, manifestând astfel libertatea și vocația sa misionară, izvorâte din iubirea lui Hristos pentru oameni’, a spus Preafericirea Sa.

PF Hristodoulos a venit de mai multe ori în România. În mai 2000 a vizitat oraşele București și Iași. La Iași a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii din Iași, a resfințit Catedrala Sfântul Gheorghe și i s-a acordat titlul de Cetățean de onoare al municipiului Iași. De asemenea, în perioada 4-12 iunie 2003 a primit distincția Steaua României din partea fostului președinte al României Ion Iliescu, iar la Craiova a fost decorat cu titlul de Doctor Honoris Causa. A ajuns iar la Iaşi în 11-12 iunie, pe atunci fiind Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei actualul Patriarh al României.

Preafericitul Hristodulos, Arhiepiscop al Atenei și a toată Grecia, provine dintr-o familie de refugiați din Adrianopole, din Turcia. Familia părinților săi, după schimbul forțat de populație între Grecia și Turcia, din 1924, s-a stabilit la Xanthe, unde, în 1939, s-a născut Preafericitul Hristodulos. A absolvit Liceul Lonteion, a urmat cursurile Facultății de Drept de la Universitatea din Atena și a făcut muzică bizantină la Odeonul din Atena.

În 1961 a fost hirotonit diacon, fiind în prealabil tuns în monahism la Sfânta Mănăstire Barlaam din Meteora. În 1968 a fost numit secretar al Sfântului Sinod, iar în anul 1974, la doar 35 de ani, a fost ales Mitropolit de Demetrias. Sfântul Sinod l-a numit reprezentantul său în Comitetul Național pentru Transplanturi și în Centrul de Control pentru bolile infecțioase. În 1998 a fost ales la conducerea Bisericii Ortodoxe Grecești.

Comentarii Facebook


Știri recente