A trecut la Domnul Arhimandritul Nicodim Dimulescu de la Mănăstirea Crasna

Arhimandritul Nicodim Dimulescu, Proinstarețul Mănăstirii Crasna din județul Prahova, a trecut la cele veșnice.

„Astăzi 16 aprilie 2022 în jurul orelor 2.30 Părintele Arhimandrit Nicodim Dimulescu ne-a părăsit”, a transmis pe adresa redacției un apropiat și fiu duhovnicesc al părintelui, Prof. univ. dr. Răzvan Ionescu.

Părintele Arhimandrit Nicodim Dimulescu s-a născut în localitatea Cărpeniș, din județul Argeș, în data de 11 mai 1935. La vârsta de 13 ani a intrat în obștea Mănăstirii Râmeț din județul Alba unde a trăit timp de un an, stabilindu-se apoi la Mănăstirea Slănic din județul Argeș, unde a primit tunderea în monahism.

În anul 1967 la inițiativa vrednicului de pomenire Patriarh Justinian, părintele Nicodim şi alți părinți de la Mănăstirea Slănic au fost chemați să readucă la viață Schitul Crasna, care se afla la acea vreme fără călugări și într-o stare avansată de degradare.

În 1999, vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist a încredințat părintelui Arhimandrit Nicodim Dimulescu ascultarea de stareț al Mănăstirii Crasna.

La Crasna, Părintele Nicodim a avut importante realizări atât din punct de vedere administrativ, cât și pe plan duhovnicesc și filantropic. A coordonat restaurarea bisericii mari și construirea unei biserici noi și a unui paraclis, a mai multor corpuri de chilii, a unui arhondaric pentru cazarea pelerinilor şi a unei trapeze de 300 de locuri.

Arhimandritul Nicodim s-a implicat în formarea duhovnicească și teologică a unor monahi şi tineri, susținându-i la studii teologice în țară și străinătate. Sub conducerea sa, Mănăstirea Crasna a oferit Ortodoxiei româneşti şase episcopi.

În urma unor probleme de sănătate, părintele Nicodim s-a retras din ascultarea de stareț al Mănăstirii Crasna, în anul 2010, dedicându-se mai mult rugăciunii şi îndrumării duhovniceşti a pelerinilor.

Părintele Arhimandrit Nicodim Dimulescu a fost distins cu Crucea Patriarhală atât de Patriarhul Teoctist, cât și de Patriarhul Daniel.

Slujba înmormântării va avea loc marți, 19 aprilie, la Mănăstirea Crasna.


Sursă foto: captură YouTube / Trinitas TV

Comentarii Facebook


Știri recente