A patra zi a Canonului Sfântului Andrei Criteanul la Mănăstirea Ostrov din Călimănești

În a patra zi a Postului Sfintelor Paști, joi, 21 martie 2013, ultima parte din slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, la Mănăstirea Ostrov în prezența a numeroși credincioși, după cum ne-a transmis Arhid. Ioan Liviu Găman.

În cuvântul de învățătură de la finalul slujbei Pavecerniței Mari și a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a spus între altele: „Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, care s-a terminat de citit în seara aceasta, reprezintă pentru noi un îndemn la pocăință, la spovedanie, la înnoirea noastră sufletească, ca parte pentru pregătirea noastră pentru Înviere. Cerem lui Dumnezeu să asculte rugăciunile noastre, să ne ierte păcatele, să răsplătească postul și efortul nostru, fie că se săvârșește în mănăstire, fie în parohie, însă și noi să ascultăm de Dumnezeu și să împlinim voia Lui. Să căutăm ca lumea aceasta materială să nu fie un zid între noi și Dumnezeu, să nu ni-L ascundă pe El datorită atașamentului nostru excesiv față de ea. Dacă nu sunt ascultate rugăciunile noastre de Dumnezeu să înțelegem ca prorocul Isaia care spune: «Nu Dumnezeu este surd ca sa nu audă rugăciunile voastre, ci păcatele voastre au pus între El și voi un zid». Prin lucrarea postului, rugăciunii și a milosteniei să ne putem bucura cu toții de darurile lui Dumnezeu în armonie și dragoste”.

La slujba Canonului cel Mare oficiată în seara aceasta în biserica Mănăstirii Ostrov, ctitoria domnitorului Neagoe Basarab și a soției sale, doamna Despina, a luat parte întreaga obște a mănăstirii în frunte cu stareța chinoviei, Stavrofora Mariami Tunza, alături de numeroși credincioși.

În prima săptămână a Postului Mare și la Denia din Joia săptămânii a cincea se oficiază în Biserica Ortodoxă slujba Canonul cel Mare. Scopul acestui canon, scris de Sfântul Andrei Criteanul († circa 740 d.Hr.), este să ne readucă aminte de starea noastră de păcătoșenie, de necesitatea chemării numelui lui Iisus Hristos în inima noastră și de importanța pe care o are pocăința în viața noastră. Conținutul Canonului Mare este unul duhovnicesc, un profund dialog al omului păcătos cu propria conștiință, care-i atrage atenția asupra celor săvârșite.

Comentarii Facebook


Știri recente