A început a VI-a ediție a simpozionului cultural-bisericesc „Zilele icoanei” la Deva

În perioada 17-18 septembrie 2016, la Deva are loc cea de-a VI-a ediție a simpozionului cultural-bisericesc „Zilele icoanei”.

Evenimentul este organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, de Episcopia Devei şi Hunedoarei și Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Ediția din acest an este pusă sub semnul ideii de manuscris bizantin, al felului în care iconografia, imnografia și arhitectura se regăsesc în menologhioanele epocii bizantine, lucrări de o mare însemnătate atât din punct de vedere literar, cât și vizual. Prin urmare, grupul clujean „Sf. Ioan Damaschin” își propune să cerceteze o parte din aceste manuscrise și să le revalorifice, prin realizarea unor miniaturi pe hârtie, care să constituie, la final, obiectul unei expoziții; printre aceste miniaturi se vor regăsi și partituri de muzică bizantină, atent selecționate, care se vor interpreta în timpul concertului susținut în cadrul simpozionului, se precizează într-un comunicat de presă emis de Biroul de Presă al Eparhiei.

Programul manifestării:

Sâmbătă, 17 septembrie 2016:

– ora 17:00: vernisajul expoziției de artă bizantină la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva;

– ora 17:30: concert de muzică bizantină, susținut de „Școala de Muzică Bizantină” din Cluj-Napoca.

Duminică, 18 septembrie 2016:

– ora 10:00: participare, la biserica „Sf. Vasile cel Mare” din Deva, la Sfânta Liturghie, unde răspunsurile la strană vor fi date de membrii școlii de muzică bizantină amintite.

 

Comentarii Facebook


Știri recente