Sfințirea Bisericii cu hramurile Sfântul Prooroc Daniel și Sfântul Mucenic Ioan Valahul din Iași, eveniment așteptat de credincioșii din cartierul CUG de mai bine de 10 ani, a avut loc ieri, 12 mai 2013, în prezența Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Încă de la primele ore ale dimineții, peste o mie de credincioși au așteptat ore în șir să se închine în sfântul altar al lăcașului proaspăt târnosit, după care au participat la Sfânta Liturghie, ce a fost oficiată de IPS Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de 23 de preoți și diaconi.
În ziua cinstirii Sfântului Mucenic Ioan Valahul, 12 mai, urbea Iașilor a îmbrăcat haine de sărbătoare, Biserica cu hramurile „Sfântul Prooroc Daniel” și „Sfântul Mucenic Ioan Valahul” din Iași din cartierul CUG fiind sfințită de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, potrivit Ziarul Lumina. La emoționantul eveniment a fost prezent un numeros sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte, alături de părintele paroh Ioan Chirvasă, și părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, consilier patriarhal de la cabinetul patriarhal, și pr. Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2. De asemenea, printre preoții slujitori s-au numărat și trei frați după trup ai parohului Bisericii „Sfântul Prooroc Daniel” și „Sfântul Mucenic Ioan Valahul”, pr. Ioan Chirvasă, iar cele două surori ale acestuia, ambele monahii, au fost și ele prezente la eveniment.
„O nouă poartă a Cerului la Iași”
Peste o mie de credincioși au ținut să fie prezenți la manifestarea religioasă, de la slujbe nelipsind nici autoritățile locale. După slujba de sfințire prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și prin stropire cu apă sfințită, atât la exteriorul, cât și la interiorul bisericii, soborul slujitor, condus de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în curtea lăcașului de închinăciune. Înainte de începerea dumnezeieștii slujbe, arhim. Paisie Teodorescu, consilier patriarhal, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „O nouă poartă a Cerului la Iași – Biserica «Sfântul Prooroc Daniel» și «Sfântul Mucenic Ioan Valahul»”.
După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Mitropolit Teofan a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură, în care a arătat ce înseamnă credința: „În cele din urmă, credința este izvor de viață, în timp ce necredința este biruința morții. «Cred, Doamne, ajută necredinței mele!», mărturisește sutașul din Evanghelie, arătând pe de o parte îndoielile, nedumeririle și frământările sale lăuntrice, dar pe de altă parte, credința lui nestrămutată în Dumnezeu. Această zbatere a omului pentru a mărturisi credința, pentru a o dobândi dacă nu o are, constituie un dor al oricărei ființe umane, manifestată însă în moduri diferite. Dacă Sfântul Ioan Valahul, născut în ținutul României, arată credință moștenită de la părinți, o credință care curge lin și nestrămutată, dovedită chiar prin pierderea vieții, Sfântul Apostol Toma caută, cercetează, dorește să primească argumente în ceea ce privește credința, se frământă, spune chiar că nu va crede dacă nu se întâmplă anumite lucruri, dar în momentul în care Îl găsește pe Hristos cel mort și înviat, rostește cea mai frumoasă mărturisire de credință: «Domnul meu și Dumnezeul meu!»”.
La finalul Sfintei Liturghii, pr. protopop Vilie Doroșincă a spus că „astăzi, pe tot parcursul slujbei, am avut un sentiment de bucurie, mai ales că eu am fost delegatul Preafericitului Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, să sfințesc locul bisericii de aici. La vremea aceea, alături de părintele Ioan, am avut poate un moment de deznădejde văzând în fața noastră un câmp liber și gândindu-ne la ce lucrare deosebit de grea avem de înfăptuit. După aceea, însă, treptat, a venit credința și nădejdea de care a vorbit IPS Teofan astăzi în cuvântul său, materializată astăzi prin sfințirea acestui frumos lăcaș de închinare”.
A urmat cuvântul emoționant al părintelui paroh Ioan Chirvasă, care a făcut un scurt istoric al Bisericii cu hramurile „Sfântul Prooroc Daniel” și „Sfântul Mucenic Ioan Valahul”, arătând că aceasta a fost ridicată în cea mai mare parte din fonduri proprii, doar 10% din bani venind de la Primăria Municipiului Iași și de la Secretariatul de Stat pentru Culte.
Drept recunoștință din partea Patriarhiei Române pentru munca depusă în ultimii ani, pr. Ioan Chirvasă a primit Crucea Patriarhală pentru clerici. De asemenea, d-lui Constantin Comănescu, directorul grupului de firme „Pieta”, i-a fost conferit „Ordinul Sfinții Împărați Constantin și Elena”, iar d-lui Corneliu Muha, directorul Editurii „Sfântul Mina” din Iași, i-a fost conferit „Ordinul Sanctus Stephanus Magnus”. Și celelalte persoane care au ajutat la construcția bisericii au fost remarcate, primind diplome și distincții de vrednicie.