A fost sfinţit monumentul eroilor de la Rogojel | „Şi-au dat viaţa pentru pământul nostru”

Mitropolitul Andrei a sfinţit sâmbătă monumentul construit la Rogojel în cinstea eroilor locali căzuţi pe câmpurile de luptă din timpul cele două Războaie Mondiale. Slujba de binecuvântare a fost urmată de parastasul pentru eroii neamului.

„Lumea întreagă este mântuită prin crucea Domnului nostru Iisus Hristos, iar o ţară apărată de eroi este temeluită pe jertfa lor”, a spus ierarhul.

Mitropolitul a subliniat că în prezent dragostea pentru eroi este o virtute „prea puţin băgată în seamă”, iar momentele comemorative au rolul de a întări, mai ales în sufletele tinerilor, dragostea pentru cei care şi-au dat viaţa pentru ţara noastră.

Pentru activitatea administrativă și pentru contribuția adusă la edificarea monumentului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a hirotesit iconom pe parohul din Rogojel, preotul Florin Mereu.

Primarul comunei Săcuieu, Gheorghe Cuc, a primit Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”.

În cadrul evenimentului comemorativ, istoricul dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj, a  vorbit despre importanța istorică a evenimentului și despre eroii locali.

Monumentul Eroilor este amplasat în proximitatea bisericii parohiale și a fost realizat în perioada 2018-2020, de artistul Andrei Răileanu, cu sprijinul Primăriei Săcuieu, Consiliului Județean Cluj și credincioșilor Parohiei Rogojel.

Foto credit: Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente