A fost resfințită Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva din Botoșani

În duminica a doua după Rusalii, Duminica Tuturor Sfinților Români, Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a resfințit Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Botoșani. Această slujbă de resfințire a bisericii a fost ca un dar pentru toți sfinții care s-au nevoit pe pământul românesc, căci, pe parcursul acesteia, s-a repetat de mai multe ori cântarea: „Sfinților mucenici, care bine v-ați nevoit și v-ați încununat, rugați-vă Domnului să se mântuiască sufletele noastre”, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

În cuvântul de învățătură ce a urmat după citirea textului Sfintei Evanghelii din timpul Sfintei Liturghii, Înalt Preasfințitul Teofan ne-a atenționat pe toți cei care ne socotim urmași ai Sfântului Andrei că vom rămâne ceea ce suntem în măsura în care ascultăm același glas pe care l-a ascultat dumnezeiescul Apostol Andrei, căci, în caz contrar, ne paște dispariția, așa cum s-a întâmplat și cu alte civilizații și cu alte popoare, care n-au dispărut din cauza invaziilor și războaielor, ci au dispărut pentru că n-au ascultat glasul Domnului, pentru că au acceptat în casa lor cele mai grele păcate, pentru că a dispărut credința în Dumnezeu, pentru că a dispărut rușinea față de oameni, pentru că a fost subminată familia, pentru că a fost subminată fidelitatea soților unul față de celălalt și pentru faptul că nu s-au mai născut prunci și au apărut păcatele contra firii. „Să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu, ca glasul Său, «Vino după Mine, Ioane!», «Vino după Mine, Marie!», «Vino după Mine, Moldovă!», «Vino după Mine, Românie!», să nu fie un glas care strigă în deșert. Ar trebui ca în fiecare dimineață, trezindu-ne din somn, prima privire să fie asupra icoanei din dormitorul nostru cu Iisus Hristos și, privindu-L cu atenție, contemplându-I chipul maiestuos, puternic și smerit deopotrivă, să avem capacitatea urechilor sufletului să auzim glasul Lui: «Vino după Mine astăzi!»”, a adăugat Înalt Preasfinția Sa.

Distincții de vrednicie pentru persoane care au făcut cinste neamului românesc

La finalul Sfintei Liturghii, Înalt Preasfințitul Teofan, ca mulțumire atât pentru activitatea pastorală și misionară din parohie, cât și pentru activitatea pe care o desfășoară la seminarul teologic cu tinerii doritori de a-I sluji lui Dumnezeu, le-a acordat celor doi părinți ostenitori la această biserică, părinților profesori Grigore Diaconu, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Gheorghe” din Botoșani, și Visarion Vizitiu, distincția „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”. De asemenea, Înalt Preasfinția Sa a ținut în mod special ca în această sfântă zi, în care sunt pomeniți toți sfinții români, știuți și neștiuți, să le acorde o distincție de vrednicie și unor veterani de război care au făcut cinste neamului românesc în cele două războaie mondiale, dar și unor foști deținuți politici care au suferit în temnițele comuniste alături de cei care acum deja se odihnesc în dragostea lui Dumnezeu.

La 200 de ani de la prima construcție, biserica primește al doilea hram

Actuala biserică a fost construită în anul 1815 de către locuitorii cartierului în care ea se află, cartier ce forma pe atunci breasla Tălpălarilor. Biserica, în forma actuală, are stilul neobizantin din secolul al XIX-lea. Între anii 2003-2013, în vremea păstoririi acestei parohii de către cei doi părinți, biserica a fost supusă unui amplu proces de restaurare și consolidare. Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, biserica va avea, începând din acest an, un al doilea hram, cel al Sfinților Români, ca aducere-aminte a acestui moment de sărbătoare ce a avut loc în Duminica Sfinților Români.

Comentarii Facebook


Știri recente