A fost instalat starețul noii mănăstiri românești de la Spilimbergo, Italia

Arhimandritul Antonie Pința a fost instalat duminică stareț al mănăstirii fondate la începutul anului trecut în comunitatea românească din Spilimbergo, nord-estul Italiei.

Ceremonia a avut loc la finalul Sfintei Liturghii și a fost oficiată de Arhiereul vicar al Episcopiei Italiei, PS Atanasie de Bogdania. În aceeași zi a fost sfințit iconostasul mănăstirii și binecuvântate lucrările efectuate la biserica așezământului.

Așezat la mijlocul distanței dintre orașele Udine și Pordenone, Spilimbergo face parte din regiunea autonomă Friuli-Venezia-Giulia, aflată în nord-estul Peninsulei Italice. În anul 2020, Spilimbergo avea o populație de 11.961 locuitori, dintre care 366 români și 46 de moldoveni, însă pe o rază de 5-10 km în jurul comunei mai trăiesc aproape 1.000 de cetățeni vorbitori de limbă română.

Instalarea Arhim. Antonie Pința ca stareț al noii mănăstiri românești de la Spilimbergo, Italia. Foto credit: Episcopia Italiei

Românii ortodocși au parohie în zona Spilimbergo din anul 2017. În septembrie 2019, odată cu sosirea Arhim. Antonie Pința, pe lângă parohie a fost organizat Centrul Pastoral „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei” transformat ulterior, de la începutul anului 2021, în Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului”.

Părintele Antonie Pința este născut în data de 27 mai 1983, la Oradea. A fost hirotonit ieromonah la 16 septembrie 2002. Între anii 2008-2017 a îndeplinit funcția de exarh al mănăstirilor din Episcopia Sălajului, iar între 2015-2017 a fost director al Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău.

Foto credit: Episcopia Italiei

Comentarii Facebook


Știri recente